IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители в затворите протестират в София*

Основните им искания са за по-високо заплащане и връщане на 24-часовите дежурства

14:57 | 01.09.14 г.
<p>
	Надзиратели от затворите протестират пред Министерството на правосъдието. <em>Снимка: БТА</em></p>

Надзиратели от затворите протестират пред Министерството на правосъдието. Снимка: БТА

Няколкостотин надзиратели от цялата страна дойдоха на протест пред Министерството на правосъдието. Основните им искания са за по-високо заплащане и връщане на 24-часовите дежурства, предава БТА.

Пред журналисти председателят на Синдиката на служителите от затворите Иван Петров коментира, че част от проблемите, които надзирателите имат, все още не са решени. По думите му въвеждането на смесени дежурства в затвори, в които има голям недостиг на кадри е краткосрочно решаване на проблема. Освен това надзирателите настояват месечните им заплати да бъдат изравнени с колегите им от другите силови ведомства. Това обаче може да стане от 2015 година най-рано, сочат разчетите на бюджета.

Междувременно от Министерството на правосъдното съобщиха, че заплатите на служителите в затворите ще бъдат приведени към края на октомври в съответствие с коефициентите, определени с новия Закон за МВР.

Основният мотив за връщането на 24-часовите дежурства, според Иван Петров, е фактът, че голяма част от надзирателите живеят далеч от затворите и това увеличава месечните им разходи.

Да окажат подкрепа на колегите си на протеста пред Министерството на правосъдието има представители на най-големия полицейски синдикат. Председателят на браншовия синдикат Валентин Попов обясни, че проблемите на полицаите и надзирателите са сходни.

Предвидена е среща на министъра на правосъдието Христо Иванов и ръководството на Синдиката на служителите от затворите.

Преговорите между ръководството на Синдиката на надзирателите и ръководството на Министерството на правосъдието приключиха без очаквания резултат от протестиращите близо четири часа служители на затворите, предаде БТА.

Правосъдният министър Христо Иванов и председателят на синдиката Иван Петров се уговориха след седмица да се видят отново, като дотогава трябва да са се състояли срещи във всички затвори в страната, за да стане ясно дали може да се върне поне на места 24-часовото дежурство на надзирателите, което те искат.

Христо Иванов обясни, че ако бъдат върнати дежурствата, продължаващи по едно денонощие, това ще носи негативи за страната ни. Иванов обясни, че за затворите ще бъдат отпуснати 8 млн. лв., като още днес Министерството на правосъдието ще внесе такова предложение в Министерския съвет.

Парите ще са за покриването на спешни нужди на местата за лишаване от свобода. Миналата седмица стана ясно, че затворите дължат близо толкова - предимно за неплатени ток и вода.

Увеличаване на работните заплати на надзирателите може да има най-рано от януари 2015 г., ако се намерят пари в бюджета, коментира още Иванов, като заяви, че това няма да зависи от служебното правителство, а от следващия парламент.

* Допълнена с позицията на правосъдния министър Христо Иванов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още