IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летният туристически сезон приключва с намаление по всички показатели

При добри снежни условия зимният туризъм може да отбележи над 10% ръст спрямо миналата година, прогнозира експерт

17:11 | 12.09.14 г.
Летният туристически сезон приключва с намаление по всички показатели

Отминаващият летен сезон беше изключително труден за туризма, но може да се каже, че той мина доста по-добре от "черните" прогнози, които в един момент се очертаха, коментира в интервю за БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му общата външнополитическа криза, боевете в Украйна, тежката социална и финансова криза в България и лошите метеорологични условия са предопределили срив на сезона в един момент.

„Сега обаче вече можем да кажем, че сезонът премина доста успешно, той се реализира, независимо че имаме намаление във всички показатели - брой туристи, нощувки и приходи”, каза Драганов.

Хотелиери, ресторантьори, концесионери и доставчици на различни стоки и услуги ще получат по-малко спрямо миналата година, посочи той. Драганов повтори прогнозата на Института за анализи и оценки в туризма за очакван спад на приходите от летен туризъм от 12%. По думите му намалението в броя на нощувките ще е около 7%, а на посетителите - с около 9%.

Спад на руски, румънски и израелски туристи, британците са завръщат

Войната в Близкия изток е довела до намаление на туристите от Израел с около 17%, отчете Драганов. От Румъния, поради лошото време, сме загубили пътуванията за уикенда, като спадът е около 7,5%.

Спадът на броя туристи от украинския и руския пазар е с около 10%. Намалението от Украйна не е било в големи размери, защото много от гражданите на тази страна, които имат втори дом у нас, са го ползвали интензивно.

Според експерта събитията в Украйна са ограничили пътуванията от Централна Европа, като се отчита спад от 30% в броя на туристите от Холандия.

По отношение на Великобритания нещата са стабилни и няма спад, към момента има забавяне за зимния туризъм, но това ще се преодолее, защото от Великобритания се очаква още един туроператор, който да оперира през зимния период, каза Драганов. Великобритания се възстанови и това е един от пазарите, които подкрепиха българския туризъм това лято, допълни той.

За летния сезон следващата година ще продължи да е актуален въпросът с несигурността на руския пазар, прогнозира Драганов и по тази причина експертът препоръча на бизнеса да диверсифицира източниците си, включително да се обърне повече към българския пазар, който е с огромен резерв. Голям част от българите не са почивали в страната това лято, а са предпочели съседни дестинации - най-вече Гърция, каза той.

Над 10% ръст на зимния сезон при добри снежни условия?

Според Драганов тази година, при добри зимни условия, българският туризъм ще очаква ръст от над 10 на сто спрямо миналата година, когато сезонът беше слаб. Очаква се по-голяма интензивност на вътрешния и съседните пазари, включително и от Турция, която проява много голям интерес към зимните ни курорти.

Експертът отбеляза, че е важно да има добра организация за поддържане на пътната инфраструктура тази зима заради очакванията за тежки метеорологични условия с интензивен сняг, за да има успешен сезон.

Според Драганов високият сезон - Коледа и Нова година, се предлага успешно и до средата на ноември се очаква той да бъде продаден и в България, и на международните пазари. За този период не може да се очаква намаление на цените на почивките, същото се отнася и за ученическите ваканции. За уикендите и средноседмичните ваканции има различни вариации на цени и вече текат различни промоции, като намаленията може да достигнат 15 – 20%, посочи Драганов.

Той отбеляза, че зимните ни курорти са с много ниска заетост. Миналата година тя беше около 23,4 на сто, като високата заетост се движи към 24,5 - 25 процента. Според експерта обаче това е големият проблем на България, защото средният процент на заетост на легловата база в годишен план е 33 на сто. Борбата срещу ниската заетост са алтернативните форми на туризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още