IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината сектори все още са без споразумения за минималните прагове

Срокът за договаряне на минималните осигурителни доходи по икономически дейности изтича в края на седмицата

17:03 | 16.09.14 г.
Половината сектори все още са без споразумения за минималните прагове

Броени дни преди крайния срок за договаряне на минималните осигурителни доходи (МОД) половината от икономическите дейности остават без подписани споразумения. Към момента има договорени споразумения в 41 от 85 икономически дейности, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

В браншовете с постигнати договорености са обхванати около 1 млн. от осигурените работници и служители. Средният ръст в договорените икономически дейности e 4,2%, уточняват от министерството.

Преди няколко седмици вицепремиерът Йордан Христосков съобщи, че ще има административно увеличение на МОД в браншовете без споразумение между работодатели и синдикати през последните две и повече години. През следващата седмица се очаква да стане ясно какъв ще бъде неговият размер.

За икономическите дейности без подписани споразумения представителите на синдикалните организации предлагат увеличение с размера на средния ръст в договорените браншове. Работодателските организации са обединени около мнението за запазването на нивата на МОД и за следващата година в отраслите без договореност между работодатели и синдикати.

Крайният срок за подписване на споразумения за минимални осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности между работодатели и синдикати изтича на 19 септември 2014 г.

Проучване на Министерството на труда и БАН показа, че повишението на МОД е начин да се повишават доходите на работещите и такъв ръст е необходим.

По-рано днес от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предложиха нова система за изчисление на минималните осигурителни прагове прагове с мотив, че икономиката е в стагнация и рязкото вдигане на праговете може да увеличи сивата икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още