fallback

ЕК не предвижда засега наказателна процедура срещу България заради КТБ

Предприета е т.нар. пилотна процедура, в която се обменя информация

11:17 | 18.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия не предвижда засега да предприеме наказателна процедура срещу България заради Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщиха за БТА източници от ЕС, пожелали анонимност.

Те уточниха, че с българската страна по този въпрос се поддържа постоянен контакт и е предприета т. нар. пилотна процедура, в която се обменя информация.

В края на август в нашата страна са били представители на ЕК, които да се запознаят със случая на място. На 18 август до София са били изпратени въпроси, а отговорите са получени в Брюксел на 27 август, допълниха източниците.

По техните думи очакванията са обсъжданите въпроси да намерят решение, без да е необходимо срещу нашата страна непременно да бъде откривана наказателна процедура.

На 1 август ЕК изпрати писмо до министъра на финансите и до управителя на БНБ, в което изрази тревога от продължителните срокове, в които вложителите в КТБ нямат достъп до своите средства.

Вчера финансовият министър Румен Порожанов не изключи възможността ЕК да задейства наказателна процедура срещу страната ни заради неосигурения достъп до гарантираните депозити в КТБ.

„Дебатът в комисията по отношение на казуса КТБ от една страна е установеното несъответствие от правилно транспониране на духа на директивата за достъп на гарантираните вложители до средствата им в банки, които са с явна неплатежоспособност да изпълняват този ангажимент. С мое писмо е поет ангажимент, че ще отстраним това несъотвествие“, съобщи министърът.

В момента се подготвя законопроект, който да бъде представен в първите дни на новия парламент. Порожанов обаче посочи, че не изключва въпреки поетия ангажимент ЕК да образува наказателна процедура срещу страната ни.

Развитието на казуса с КТБ можете да проследите тук

Още новини четете в Dnes.bg  

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:05 | 12.09.22 г.
fallback