IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При газова криза МОСВ ще иска от ЕК съгласие за продължително ползване на мазут

В момента комплексните разрешителни на топлофикациите позволяват използването на горивото до 10 денонощия

13:53 | 19.09.14 г.
При газова криза МОСВ ще иска от ЕК съгласие за продължително ползване на мазут

При евентуална газова криза и необходимост от продължително използване на мазут от топлоцентралите, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще положи всички усилия да договори от Европейската комисия разрешение за това, съобщиха от екоминистерството.

Договарянето с ЕК ще е от изключително значение за България, за да се избегнат допълнителни наказателните процедури срещу страната ни, свързани с превишаване нормите за допустими емисии.

В момента топлоцентралите имат право да работят на мазут в продължение на 10 денонощия. При необходимост от удължаване на този период, екоминистерството може да издаде разрешение, което трябва да е предварително договорено с Европейската комисия.

МОСВ припомня, че в комплексните разрешителни на топлофикационните дружества е разписана възможност за използване на котелно гориво (мазут) при авария и рязко спиране на газа.

За ограничаване на вредното въздействие върху атмосферния въздух от преминаването на алтернативни горива при аварийни случаи, е необходимо мазутът да отговаря на изискванията в Наредбата за изискванията за качеството на течните горива.

Припомняме, че според вицепремиера Екатерина Захариева вероятността за нова газова криза тази зима е голяма заради напрежението между Русия и Украйна.

По данни на Асоциацията на топлофикационните дружества в България топлофикациите поддържат запаси от алтернативни горива за около пет дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още