IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз: Засега няма индикации за газова криза

Дружеството не прие цената на газа за четвъртото тримесечие да остане без промяна

15:15 | 23.09.14 г.
Булгаргаз: Засега няма индикации за газова криза

На този етап няма индикации за газова криза, беше категоричен пред журналисти днес Александър Петров, директор на звеното за лицензионна дейност в доставчика на природен газ у нас "Булгаргаз".

По думите на Петров не намаляват количествата газ, който получаваме от Русия през Украйна, нито се наблюдава понижение на налягането в тръбите. Той уточни, че природен газ ще бъде купуван от Гърция само при пълното спиране на доставките през Украйна.

"Булгаргаз" не прие доклада на работната група към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), според което цената на природния газ за четвъртото тримесечие не трябва да бъде променяна. От газовата компания поискаха суровината да поскъпне с 1,59 на сто.

На първо място, "Булгаргаз" възрази срещу намаляването на нормата на възвръщаемост на капитала от 10 на 5 на сто.

Заради тежкото финансово състояние тези средства са ни необходими за закупуването на природен газ, уточни Александър Петров.

В момента финансираме дейността си чрез просрочие на задълженията към Националната агенция за приходите и "Булгартрансгаз", посочи той. Пред журналисти Петров уточни, че задълженията на държавното предприятие към фиска са около 20 млн. лева, натрупани за два месеца, но не уточни какъв е размерът на задълженията към "Булгартрансгаз".

Петров уточни, че компанията не може да предложи "атрактивни гаранции" и не може да привлече заемен капитал.

Задълженията на топлофикациите към "Булгаргаз" са в размер на 87 млн. лева. "Това са текущи, но просрочени задължения", обясни още Петров.

Компанията не приема и намаляването на транзитната такса през Румъния, което ще понижи приходите от 3,16 млн. евро на 2,7 млн. евро, но и ще доведе до неизпълнение на ангажиментите и ще бъдат внесени със 160 млн. куб. метра газ по-малко.

Несъстоятелно е и предположението на работната група, че местният добив ще нарасне с около 3 млн. куб. метра газ за целия период (октомври - декември 2014 година). От Булгаргаз ще представят на регулатора писмо от "Петрокелтик", че заради технически причини добивът ще бъде по-малък.

Цената на природния газ ще бъде определена на закрито заседание на ДКЕВР на 26 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още