fallback

Кредитирането се свива през август, делът на лошите кредити расте минимално

През месеца намалява само съотношението на лошите и преструктурирани потребителски кредити

10:40 | 24.09.14 г. 7
Автор - снимка
Създател

През август кредитната активност в България се понижава в сравнение с месец по-рано, но е по-висока спрямо предходната година. Освен това делът на лошите и преструктурирани кредити от общия кредитен портфейл на банките се увеличава минимално, докато все пак намалява при потребителските заеми.

През август вътрешният кредит намалява с 0,16% до 55,98 млрд. лв. в края на месеца, показва паричната статистика на Българска народна банка (БНБ). На годишна база показателят бележи ръст от 0,9%.

Август донесе спад при почти всички типове кредитополучатели. Фирмените заеми намаляват с 0,21% до 35,85 млрд. лв. в сравнение с юли, когато започнаха да забавят своя темп на прираст. Жилищните кредити са с 0,43% по-малко спрямо предходния месец и през август се понижават до 8,84 млрд. лв.. При потребителските спадът е от 0,03% на месечна база до 7,36 млрд. лв.

Спадът на търсенето може да се обясни с принципно ниската кредитна активност през летните месеци. Ситуацията около Корпоративна търговска банка също оказва влияние, но по-скоро на нагласите, отколкото на търсенето и предлагането на кредит, тъй като на годишна база все още има ръст. При потребителските кредити той е в размер на 0,9%, при жилищните - 0,5%, а при фирмените - 2,9%.

Всъщност повишение има при един сравнително малък и бързоразвиващ се пазар, а именно кредитите за финансови предприятия, които се увеличават с 3,89% на месечна и с 31,2% на годишна база до 1,25 млрд. лв. към края на август 2014 г. Според методологията на БНБ финансовите предприятия са застрахователните дружества и пенсионните фондове, както и финансови предприятия, ангажирани със спомагателни финансови дейности.

През август делът на лошите и преструктурирани кредити* от общия кредитен портфейл на банките (без овърдрафтите) се покачва до 22,3%. Нивото нараства минимално спрямо юли, когато изчисленията на Investor.bg на базата на данните на БНБ показаха, че то е най-ниското от декември 2011 г. насам.

Дял на лошите и преструктурирани кредити

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:43 | 09.09.22 г.
fallback