fallback

Трети опит за доизграждането на Западната дъга на Околовръстното шосе на София

Срокът за изграждане е само 10 месеца заради необходимостта от бързо усвояване на финансирането

09:40 | 02.10.14 г. 1

Агенция “Пътна инфраструктура” обяви трети търг за избор на изпълнител на втората отсечка от Западната дъга на Околовръстното шосе на София, показва справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

Предишните две процедури за пътния участък бяха отменени след жалби на кандидати заради нарушения.

Западната дъга е един от рисковите проекти, финансирани с пари по оперативната програма “Транспорт” за предишния програмен период 2007-2013 г.

Заради забавянето на търговете за строителството на отсечката срокът за изграждането й е изключително кратък – до края на следващата година, тъй като тогава изтича срокът за усвояването на парите по оперативните програми за стария програмен период.

Прогнозната стойност за строителството на Западната дъга е над 92,7 млн. лева, а срокът за изпълнение е само 10 месеца предвид ограничения период за усвояване на средствата за пътя.

Западната дъга ще свърже магистрала “Люлин” с бъдещата Северна скоростна тангента, чието строителство също се бави и финансирането за нея по програмата “Регионално развитие” също е в риск заради съдебни дела, заведени от собствениците на отчуждени имоти по протежение на съоръжението.

Първият участък от Западната дъга все още е в строеж и пускането му закъснява с няколко месеца заради доизграждане на допълнителни връзки с кв. “Филиповци”.

Участъкът, който е обект на новия търг, започва от р. Какач и приключва при пътния възел с бъдещата Северна скоростна тангента. Броят на пътните възли, които трябва да се изградят, е общо три, като другите два са при бул. “Ломско шосе” и бъдещия бул. “Стефансон”.

Предвижда се пътният участък да е с проектна скорост на движение 80 км/ч, с по три ленти за движение във всяка посока и по две локални платна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:17 | 09.09.22 г.
fallback