IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма точна методика за изчисляване на приходите от туризъм, твърдят от бранша

Според експерти възприети чужди практики могат да се приложат у нас

17:20 | 08.10.14 г. 1
Няма точна методика за изчисляване на приходите от туризъм, твърдят от бранша

Към момента нямаме точна методика, която да дава обективна и достоверна информация за годишните приходи от туризъм. Това каза Димитър Попов, член на УС на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти пред журналисти.

Според него данните на националната статистика не са обективни, тъй като отчитат посетителите в страната, а не само туристите и техните разходи. Експертът обясни, че реални данни за приходите от туризъм могат да бъдат получени чрез различни методики, които се прилагат в други държави по света.

Един от вариантите е да се правят анкети на посетителите. Според практиките в други страни анкети се правят на летищата или от хотелиерите, като съдържат въпроси за целта на посещението и броя на нощувките, обясни Попов.

Според председателя на асоциацията съществуват и други методики, които трябва да се проучат и да се приложат и у нас. Ако НСИ разполага с такива данни ще може да прави адекватна статистика за броя на туристите, за разходите им по време на престоя в страната и др. Тогава ще могат да излязат на светло и приходите от ДДС в туризма, приходите от курортните такси, събирани от хотелиерите и други, които към момента не са напълно прозрачни.

От асоциацията твърдят, че 50% от бизнеса в туризма е в сивата икономика, а нелегалният бизнес спъва конкуренцията в бранша.

От години официалните данни на Министерството на икономиката сочат, че приходите от туризъм на България са около 3 милиарда евро. За полугодието МИЕ отчете близо 1,3 млрд. лева (662,8 млн. евро), което е с 5,3% повече спрямо първата половина на миналата година.

По данни на Световната организация по туризма към ООН туристическата индустрия в България генерира 13,6 на сто от БВП на страната ни. Секторът се развива с най-бърз темп и изпреварва средно европейския темп, който е около 4,4 на сто, според отчет на икономическото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Пхаахаха! Като знам един приятел с хотел на морето как отчита нощувките и оборота в кръчмата, и като знам, че той е от по-честните, представям си за какъв отчет става дума в Слънчев бряг и Банско...!!! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още