fallback

Външното министерство реагира остро на изказване на руския вицепремиер Рогозин

България не дължи обяснения за свои суверенни решения пред трети страни, се казва в изявление на Даниел Митов

17:42 | 08.10.14 г. 128

Българското външно министерство реагира остро на изявление на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин, който пусна коментар в Туитър: „Някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на "Ийгъл" втора употреба“ (става въпрос за намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети - бел. ред.).

Новости Болгарии : Некто ШАЛАМАНОВ убедил премьера БЛИЗНАШКИ в очередной раз предать Россию http://t.co/WpfvnBJTRn в пользу б/ушных "иглов"

— Dmitry Rogozin (@Rogozin) October 6, 2014

Последва остра реакция от страна на външния министър Даниел Митов, публикувана на сайта на министерството. Той определи коментара на Рогозин като "напълно неприемлив".

„България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави“, реагира Митов.

Той допълва, че намира за „крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната“. Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава, отчита той.

„Република България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни. Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си. Отношенията между България и Русия имат дълга историческа традиция и ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес. Коментари, като този на г-н Рогозин, не допринасят за подобно развитие“, се казва в съобщението.

Това се случва на фона на редица публикации на руски издания от последните дни, в които се отправят критики към България заради плановете да бъдат заменени старите руски изтребители със западни, както и на забавянето на проекта "Южен поток".

"Българските политици продължават да ликвидират собствената си страна и да тласкат населението към протести, пише руското онлайн издание "Сегодня". Електронният вестник коментира одобрената от служебното правителство програма "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана". Тя съдържа "отказ от използване на руски изтребители и хеликоптери. Затова, твърдят български медии, в редиците на въоръжените сили зрее бунт", заявява изданието.

"Антируският курс на София се очертава все по-ясно от ден на ден", пише "Гудок". Изданието отбелязва, че българският министър на отбраната Велизар Шаламанов мотивира отказа от руските бойни самолети с това, че страната трябва да стане независима от Русия. Вместо руските България смята да купи 8 нови изтребителя, посочва вестникът.

"Къде ще идат тогава българските МиГ-ове и Су? - пита се "Правда". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
fallback