IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова услуга развива свободния пазар на електроенергия в България

"На светло" дава възможност на бизнеса да намали разходите си за електроенергия

20:22 | 08.10.14 г. 2
Нова услуга развива свободния пазар на електроенергия в България

Нова услуга за развитие на свободния пазар на електроенергия и намаляване на средствата за консумацията ѝ в България навлиза в страната благодарение на дистрибуторската верига Global Net Solutions и лицензирания в България швейцарски търговец на енергия Frea Axpo.

Услугата носи името “На светло” и чрез нея бизнес потребителите могат да намалят с до 30% от разходите си за електроенергия.  По-конкретно тя дава възможност за уговаряне срока на договора и избора на доставчик на електроенергия без смяна на мрежовия оператор.

Свободният пазар на електроенергия позволява на клиентите да избират доставчика на тази енергия и свободно да договарят цената, както и условията на доставката ѝ. Таксите за пренос и достъп се заплащат към съответното ЕРП, към чиято мрежа е присъединен клиентът, и се определят от ДКЕВР.

От подобен тип услуги могат да се възползват бизнес клиенти, чиито електромери им дават възможност за почасово отчитане на изразходваната електроенергия.

“Опитваме се да намерим нов начин покупко-продажбата на енергия на свободен пазар да достигне до малкия и среден бизнес в България. В момента има много ограничения от различен характер, поради които именно малкият и среден бизнес, който работи на регулиран пазар, плаща много високи цени за електроенергия”, коментира управителят на Frea Axpo Бойко Димитрачков. 

По думите му швейцарската компания подхожда консервативно към пазара с оглед на множеството опасности, които дебнат на него, визирайки несигурната икономическа обстановка и нестабилните цени в енергийния сектор.

Целта на Global Net Solutions пък е да добави в своето продуктово портфолио и електроенергията, твърди управителят на компанията Янис Патиас. По думите му “На светло” ще се продава посредством мрежата на Global Net Solutions, която включва повече от 75 магазина в цяла България.

Очаква се в следващите три години повече от 200 000 средни и малки предприятия да получат достъп до свободния пазар на електроенергия и да намалят разходите си посредством тази нова услуга, допълва Патиас.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Didkata
преди 9 години
Като намалят средната цена, а не консумацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Бате Пешо
преди 9 години
Дрън дрън пляс.Куку руку.И как ще намалят разходите с 30%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още