IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България прекратява участието си в ISAF, но остава в Афганистан

Служебното правителство ще разгледа и изпълнението на плана за мерките, свързани с членството ни в ЕС

17:50 | 14.10.14 г.
България прекратява участието си в ISAF, но остава в Афганистан

България ще прекрати участието си в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF) в края на тази година. В същото време обаче от 1 ноември 2014 година ще се включим в нова мисия на НАТО в страната - „Решителна подкрепа“.

Това ще дискутира правителството на редовното му заседание утре.

ISAF реално прекратява своята дейност на 31 декември 2014 година. 

В „Решителна подкрепа“ България ще участва с до 110 военнослужещи. Целта на новата мисия е подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за развитие на държавните институции в Афганистан, уточняват от правителствената пресслужба.

Мисията не е бойна и намерението за нейното провеждане беше обявено още през май 2012 година. С помощта на „Решителна подкрепа“ ще бъдат изградени и надеждни сили за сигурност в страната, които да поемат отговорност за сигурността на населението, подчертават от Министерския съвет.

В дневния ред на заседанието на служебното правителство за утре са записани още предложения за отпускане на допълнителни средства по бюджетите на Министерството на външните работи и на транспортното министерство, както и доклад за изпълнението на плана с мерките, произтичащи от членството на България в ЕС за последното тримесечие.

В плана за периода са включени 219 мерки, от които 168 са със срок на изпълнение до 30 септември. От МС посочват, че 47 не са изпълнени в срок, т. е. 28% от всички мерки. Неизпълнените мерки намаляват, отчитат още от служебното правителство и обясняват, че макар и да няма работещ парламент, някои от задълженията се покриват с подзаконови актове.

Служебното правителство обаче посочва, че 19 от неизпълнените мерки са законопроекти, които са били внесени в 42-то Народно събрание, но така и не са били приети от депутатите. В 11 от случаите се касае за вече стартирали наказателни процедури от страна на Европейската комисия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още