IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и Патриотичния фронт - без краен резултат, но значително сближени

Националистите са съгласни да подпишат споразумение за участие в управлението

18:06 | 16.10.14 г.
<p>
	Преговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт. <em>Снимка: БТА</em></p>

Преговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт. Снимка: БТА

Патриотичният фронт (ПФ) е съгласен да подпише с ГЕРБ споразумение за участие в следващото управление, което да бъде стабилно и да се базира на подписана програма, както и да има валидност цял формат. Това съобщи Румяна Бъчварова от ГЕРБ след продължили над четири часа и половина преговори между двете формации.

Това означава, че вероятно ПФ и ГЕРБ ще имат втори кръг на консултации.

„След тази среща излизаме със значително сближаване, но без краен резултат“, обобщи след края й Валери Симеонов, съпредседател на ПФ.

Националистите признават правото на най-голямата политическа сила да излъчи свой кандидат за министър-председател и председател на Народното събрание.

Оказа се, че въпреки че и ПФ е коалиция, лидерите й са успели да убедят преговорния екип на ГЕРБ, че при тях правилата са ясни за разлика от реформаторите, за които оценката след вчерашната среща беше, че не са надежден партньор, защото не се знае кой взима решенията.

„Много бързо изяснихме характера на тяхната коалиция и това, което те ни представиха, за нас е гаранция за стабилно участие в следващото управление. Разговорите преминаха по логиката на разглеждане на общата политическа рамка”, каза още Румяна Бъчварова.

По думите й представителите на ПФ много държат на съдържанието на програмата, която ще има кабинетът и настояват следващите кадрови назначения в министерствата да бъдат съобразени както с качествата на кандидатите, така и с характеристики, които ще им позволяват да изпълнят съвместната програма.

По време на срещата националистите са декларирали, че не приемат за партньор само ДПС и то не заради избирателите му, а заради модела на управление, в който се е превърнало - една корпорация, която се възползва от своите властови позиции. Според Валери Симеонов обаче и партията на Корман Исмаилов, която е част от Реформаторския блок, е неприемлива, защото той е бил член на ДПС.

Въпреки че от ПФ са готови да управляват с ГЕРБ, те имат различия по четири ключови политики.

Вижданията на двете формации не са еднакви по отношение на бюджетната и данъчна рамка, защото ГЕРБ настоява да се запази плоският данък.

„Това е една много важна тема и политика и смятам, че те ще разгледат аргументите, които им предоставихме за нашите виждания, и бихме могли да чуем от тях дали са готови да отстъпят от някои свои виждания в тази сфера и да се съобразят с нашите“, обясни Менда Стоянова.

Другата проблемна тема е енергетиката в частта по какъв начин да се финансира санирането на панелните жилища.

Третата тема е НЗОК, защото ГЕРБ предвижда няколко последователни стъпки, а от ПФ искат да се създадат няколко здравни каси. Четвъртата тема е пенсионната реформа.

„Тези теми са доста сериозни, така че оставаме на тях да дебатират и да излязат със становище дали могат да отстъпят от техните виждания, ако има втори кръг“, коментира Менда Стоянова.

Цецка Цачева от ГЕРБ също коментира, че има неща, от които партията не може да отстъпи, защото те дават физиономията на партията.

Тя съобщи, че дори на днешната среща са били отклонени няколко теми, по които ПФ са искали да дебатират, но докато те не изразят позицията си по различията, които имат за четирите политики, това не е нужно.

На днешната среща не са обсъждани и кадрови въпроси.

Подкрепата на ПФ не е достатъчна за стабилно мнозинство, така че ГЕРБ продължава преговорите и с останалите политически сили в 43-то Народно събрание, обясни Цачева.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още