fallback

Повече яснота по новата пенсионна реформа ще има следващата седмица

Освен увеличаване на възрастта за пенсиониране се предвижда и ръст на осигурителните вноски за пенсия и безработица

10:08 | 18.10.14 г. 7

Увеличаване на възрастта за пенсиониране и на осигурителните вноски за пенсия и безработица – това е заложено в мерките за реформиране на системата, съобщава Нова телевизия, като цитира документ на Министерството на финансите, с който разполага.

Предвижда се пенсиите да се увеличат с 2,4% от юли 2015 г. Така минималната пенсия ще нарасне точно с 3 лева и 9 стотинки.

Три са вариантите за вдигането на пенсионната възраст. Първият е възрастта за пенсия за мъжете и жените да расте с по 4 месеца на година, докато мъжете станат на 65 години, а жените – на 64 години. Вариант втори – възрастта на мъжете започва да расте с по месец, а на жените с по два, докато мъжете станат на 65 години, а жените – на 63 години.

Третият вариант предвижда същото увеличение на възрастта за пенсия, но докато жени и мъже се изравнят, достигайки 65-годишна възраст.

Най-вероятно ще се увеличава и осигуровката за пенсия – с 1 процент от 2015 и още един от 2019 година. 

Обсъдено е и кога да започнат да работят професионалните фондове. Вариантите също са няколко, като се предлага отново да се отложи датата, в която те започват да изплащат парите.

Планира се и въвеждане на възраст за пенсия полицаи и военни и хора, които работят при тежки условия на труд, каквито са миньорите например.

Според в. “24 часа” предложенията за новата пенсионна реформа ще бъдат обявени във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:18 | 11.09.22 г.
fallback