fallback

ДПС потвърди намерението си да внесе закон за КТБ

Целта на проекта е да покаже всички пари на държавниците в КТБ, каза Йордан Цонев

12:51 | 22.10.14 г. 5

ДПС потвърди намерението си да внесе закон за КТБ в първите дни на 43-ия парламент. Пред БНТ единият от вносителите, депутатът Йордан Цонев, обяви, че ако проектът се приеме, ще започне процес на осветяване на сенките в банката.

„Вносителите нямаме амбиция да решим казуса КТБ, законът касае само публичност на процесите, които са ставали там“, каза още Цонев. Той обясни, че законът е написан по поръчка на лидера на ДПС Лютви Местан и е изработен от Цонев и колегата му Делян Пеевски.

Депутатът беше категоричен, че решенията за КТБ са в прерогативите на БНБ. Но ако се наложи преструктуриране на банката и търсене на начин за оздравяването й чрез държавна помощ, ще трябва законодателно решение, обясни Цонев.

Проектът, който предстои да бъде внесен, има за цел да покаже всички кредити и депозити на висшите държавни фигури у нас – политици, министри, кметове, магистрати и др. Освен това законът ще извади и фирмите на политиците със сметки в КТБ, както и сметките и фирмите на членовете на техните семейства.

Втората страна на проектозакона е да се оповестят всички реални собственици на офшорни компании, които имат кредити и депозити, с които са извършвани финансови операции.

„Третата част от прозрачността предвижда, ако банката е в това състояние, което е в момента – под особен надзор – БНБ да сключи договор с фирма, която има международен опит в проследяването на финансовите потоци, в сделките с имущество и пари на вложителите, да защити обществения интерес и да направи това достояние на цялата общественост“, каза още Цонев. Той обясни, че интересът на вносителите не е да се покрият част от кредитите, а точно обратното - всички кредити, които са взети, да бъдат посочени и върнати до лев.

Проектът предвижда, ако банката бъде обявена в несъстоятелност, синдиците да сключат договор с международна фирма.

„Трябва да приемем този закон, да осветим всички тези неща, да наемем международна фирма, която се занимава с финансово разузнаване на частни финансови потоци, да видим какво е купувано с парите на вложителите, към какви офшорни или други фирми, и тогава ще започнат да се осветяват сенките в КТБ“, каза депутатът.

Цонев припомни, че подобен проект за закон беше внесен от него в последните дни на мандата на миналия парламент. Той обаче не беше приет, защото ГЕРБ и „Атака“ излязоха от пленарната зала, а БСП гласува „против“ по процедурни причини. Депутатът обясни и че от изказванията на представители на основните партии в парламента останал с впечатление, че те биха подкрепили закона.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 10.09.22 г.
fallback