fallback

Водят се разговори между БНБ и Оманския фонд за оздравяването на КТБ

Инвеститорите искат да знаят каква помощ е готова да предостави държавата

18:21 | 22.10.14 г. 7
Автор - снимка
Създател

Водят се разговори между Българската народна банка (БНБ) и Оманския фонд за възможността за оздравяването на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Инвеститорите обаче желаят да научат каква помощ могат да очакват от държавата, разкриват вътрешни източници от БНБ. От централната банка коментираха, че предоставянето на държавна помощ е в правомощията на министъра на финансите.

Сега предстои осчетоводяването на изготвените от квесторите в КТБ оценки в доклада на одиторите, като до 31 октомври квесторите трябва да представят в БНБ и съответните надзорни отчети, необходими за вземане на решенията, предвидени в Закона за кредитните институции.

Законовата процедура при поставянето на банката под специален надзор предвижда, че окончателното решение за съдбата на КТБ ще бъде взето до 20 ноември. От БНБ коментираха, че според действащото българско законодателство, ако не бъдат заявени инвестиционни намерения за спасяване на КТБ, банката ще трябва да бъде обявена в несъстоятелност.

По-рано през деня централната банка публикува резултатите от одитите на КТБ, които сочат, че дупката в капитала на банката възлиза на 4,2 млрд. лева.

(БТА)

Развитието на казуса с КТБ може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
fallback