fallback

Хампарцумян: Банковата система не е застрашена

При несъстоятелност на КТБ държавата ще трябва да изтегли нов дълг в рамките на 1,5 млрд. лв. за плащане на гарантираните депозити, коментира банкерът

11:33 | 23.10.14 г. 21

Банковата система не е застрашена от случая с КТБ, а най-вероятната хипотеза за развитието му е отнемане на лиценза на банката и несъстоятелност. Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциация на банките в България и изпълнителен директор на „Уникредит Булбанк” Левон Хампарцумян пред bTV.

Той посочи, че БНБ е независима във вземането на това решение и правителството не би трябвало да се намесва.

Според него при хипотеза несъстоятелност за плащане на гарантираните от закона депозити ще е нужно държавата да изтегли нов дълг в рамките на 1,5 млрд. лева, а останалите около 2 млрд. лева банките са заделили от печалбите си от 1998 година насам.

За другия вариант – оздравяване на банката, Хампарцумян каза: „Ако някой реши да пълни кацата без дъно, теоретично е възможно да се съживи тази банка. Говорим за 4-5 млрд. лева ликвидност, това е от всеки работещ българин да поискаме 2000 лева”, подчерта Хампарцумян.

Той заяви, че когато средствата станат разполагаеми, вероятно дребните вложители в КТБ ще имат достъп до тях не само в клоновете на КТБ, но и в офисите на 2-3 от по-големите финансови институции, „за да няма стрес и напрежение в системата”.

Хампарцумян беше категоричен, че фирмите и физическите лица с реална дейност ще платят кредитите си, но част от тях може да бъдат отписани, когато станат ясни отношенията им с трезора.

Очевидно е, че в КТБ има огромни злоупотреби, каза още банкерът. Те са направени от хората, които са управлявали банката”, посочи той и напомни, че Оманският фонд се е дистанцирал от мажоритарния собственик Цветан Василев. Той определи случая като „криминален” и каза, че Василев не е управлявал банката добре.

По думите му установената дупка от над 4 милиарда лева в банката представлява това, което одиторите очакват да липсва към края на годината на база обезпечения и обслужвани кредити. Хампарцумян посочи, че кухите фирми чрез счетоводни трикове са създавали впечатлението, че плащат задълженията си.

„Прокуратурата трябва да каже дали е източена, била е зле управлявана и са създадени условия КТБ да натрупа огромни загуби”, коментира той.

Банкерът каза, че освен ръководството на КТБ вина за настоящата ситуация имат и отговорните институции в държавата. По думите му в БНБ работят големи специалисти, които няма начин да бъдат подведени за много дълъг период.

Банковата система не е застрашена, коментира още финансистът. И посочи, че начинът, по който е работела тази банка, е в противоречие с начина, по който работят всички останали банкови институции. По негови думи няма да има негативни ефекти върху икономиката, защото банката не работи вече четири месеца, а досега няма такива сигнали.

Директорът на „Уникредит Булбанк” не вярва, че евентуална несъстоятелност на КТБ ще има ефект и върху лихвите по кредитите в другите банки. Той каза, че те се влияят индиректно най-много от лихвите в еврозоната и тенденцията е лихвите да са ниски поне в следващите няколко месеца.

„В момента депозитите продължават да растат, което означава, че системата работи добре и хората имат доверие в нея. Това обаче означава и че хората не се чувстват достатъчно уверени в икономиката и в това да потребяват и инвестират“, коментира Хампарцумян.

Развитието на казуса с КТБ може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:05 | 12.09.22 г.
fallback