fallback

Г. Ганев: Одитът на КТБ се дължи на променените правила за оценка на активите

Възможните сценарии за съдбата на банката намаляват с всеки изминал ден, коментира икономистът

09:31 | 25.10.14 г. 2

Резултатът от одита на Корпоративна търговска банка (КТБ) се дължи на променените правила за оценка на активите. Друго обстоятелство, което подпомага тази голяма цифра е, че банката не работи и със всеки изминал ден, който тя не работи се влошава качеството на събираните от нея активи, особено на кредити.

Това заяви в ефира на Bulgaria On Air програмният директор по икономическите въпроси в Центъра за либерални стратегии Георги Ганев.

По думите му по този начин се нарушава дисциплината на кредитополучателите. "Всеки един ден на една затворена банка влошава нейната капиталова адекватност и генерира загуба, която трудно може да се покрие", коментира Ганев.

"Възможните сценарии за съдбата на банката намаляват с всеки изминал ден", заяви икономистът. Според него има два възможни изхода от кризата – единият е банката да бъде оздравена, но шансовете за това са много малки. Вторият – да се действа по сегашния закон и да се отнеме лиценза ѝ.

"Тогава влиза във Фонда за гарантиране на влоговете като владетел на всички пасиви и активи на банката, защото тя вече няма право да оперира с тях като банка с отнет лиценз, просто казва аз дължа всичко, което банката дължи в рамките на гарантираното и аз владея всичко, което е в рамките на банката", обясни Георги Ганев.

Цялото интервю с икономиста вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:53 | 12.09.22 г.
fallback