IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нараства броят на безработните млади хора в страната

Над 59 000 младежи до 29 години са били регистрирани като безработни през септември

11:18 | 25.10.14 г. 3
Нараства броят на безработните млади хора в страната

Нараства броят на младите хора в страната, които не могат да се реализират на трудовия пазар. Това сочат данни за младежката безработица от Агенцията по заетостта. Над 59 000 младежи до 29 години са регистрирани като безработни в бюрата по труда за месец септември, което е с 2 300 души повече спрямо август.

По този начин младежката безработица в България достига 17,2%, което я нарежда сред първите държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-много безработни млади хора.

Над 3% от БВП или около 1 млрд. лв годишно са загубите на България от младежите, които нито учат, нито работят, нито търсят заетост, сочат данни на бизнес организациите. Най-тревожно е положението при току-що завършилите университет младежи, които не могат да се реализират по специалността си на пазара у нас и търсят работа в чужбина сред по-неквалифицирани професии.

"В актуалната икономическата ситуация, в която фирмите са притиснати до стената да използват максимално ресурсите, не са склонни да инвестират в обучение или в по-дългосрочна инвестиция в персонала, а да вземат готов. Около 5 млн. са безработните младежи в страните от ЕС през август, което е с над 600 000 повече младежи без работа, спрямо същия период на 2013 г. През август тази година най-висока младежка безработица е отчетена в Испания – 53,7% и Гърция – 51,5%, а най-ниска в Германия, Австрия и Холандия – с близо 8%", коментира Пламен Робов от Manpower Bulgaria.

Друг проблем за огромния брой безработни младежи е културата на търсене на работа при младите – на първо място те се обръщат към роднини и приятели. По-непопулярно сред младите остава търсенето чрез обяви, работодател или пък бюрата по труда. А там възможностите са реални, твърдят от трудовите борси.

"Агенцията по заетостта само за две седмици кампания събра почти 10 хил. заявки от работодатели от цялата страна и веднага след като ни бъде потвърден бюджет ние може още този месец да започнем насочването и назначаването на тези, които са изявили желание", заяви Асен Ангелов от Агенцията по заетостта.

55 млн. евро е бюджетът, който ЕК отпусна за намаляване на младежката безработица в България по новата ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Средствата са предназначени за насърчаване на младите хора между 15 и 24 години, за да влязат в реалния пазар на труда или обратно в образователната система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
lozkhris
преди 9 години
За да има заетост трябва да има производство, инвестиции, образование и политическа воля. След като за 20 години си изгонил де що има умно и кадърно и щедро си раздавал помощи на ***, какво можеш да очкваш? Училищата бълват неграмотни чалгари. Университетите са превърнати в минидържавна корупционна практикуваща единица. Де що можеше да се унищожи като производствена база е ликвидирано. Да, България не можеше да изнася качествена продукция на Запад преди падането на комунизма, но след това с малко далновидност и средства тези фабрики / или поне част от тях / можеха да бъдат запазени, модернизирани и да работят. А сега? Дори доматите ни са македонски и турски. Внасяме всичко, вкл и сирийски бежанци....И не произвеждаме нищо, освен взривове в малкото останали цехове тук-таме, профанщина и Азис...Ето затова безработицата е голяма.Защото и безхаберието е подобаващо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
ABBA
преди 9 години
Нараства броят на безработните млади хора в страната = нараства броя на *** и българчетата "едно на мама".Работоспособността на младото поколение клони към нула! Факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
Jack Bauer
преди 9 години
Една тъжна статистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още