fallback

БНБ иска парламентарна комисия за КТБ

Регулаторът се отчете пред новите депутати с доклад за действията си по казуса с банката

16:57 | 27.10.14 г. 6
Автор - снимка
Създател

УС на БНБ призовава народните представители да бъде създадена временна комисия с участието на всички парламентарно представени сили, която приоритетно да обсъди казуса около КТБ още със започването на деловата работа по структурирането на 43-тото Народно събрание, се казва в съобщение на централната банка. Днес БНБ е внесла в Народното събрание доклад „Събитията и предприетите действия, свързани с „Корпоративна търговска банка” АД и Търговска банка „Виктория” ЕАД” от името на Управителния си съвет. Докладът на Българската народна банка съдържа детайлна информация за народните представители за събитията и всички предприети действия и взети решения от нея по отношение на групата КТБ от 20 юни 2014 г. (датата на поставяне на КТБ под специален надзор) до настоящия момент, се казва в съобщението на БНБ. Част от приложената информация за първи път се представя пред народните представители и широката общественост и предоставя в подреден вид подробности за първоначалното финансово състояние на КТБ и ТБ „Виктория“, изводи от новата надзорна проверка в КТБ, комуникацията с основните акционери, както и кореспонденцията на БНБ с Европейската комисия, Европейския банков орган и Международния валутен фонд, посочват от централната банка.

Стремежът на БНБ е да подпомогне народните представители при вземането на своевременни и адекватни решения, отчитайки кратките срокове, свързани със срока на специалния надзор върху двете банки, който изтича съответно на 20.11.2014 г. за КТБ и на 22.11.2014 г. за ТБ „Виктория“, се казва в съобщението.

БНБ е готова по всяко време да отговори на допълнителни въпроси и да предостави допълнителна информация в рамките на компетенциите си, включително при разработването на нови законодателни решения, ако 43-тото Народно събрание прецени, че такива са необходими, изтъкват от централната банка.

Една от първите задачи на новия парламент, който се събра днес, се очаква да бъде смяната на управата на БНБ, след като консенсус за това бе постигнат вчера между лидерите на ГЕРБ и БСП. Развитието на казуса с КТБ може да следите тук  

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:36 | 12.09.22 г.
fallback