fallback

Превъоръжаването не може да стане без заем, смята Велизар Шаламанов

Дошло е време да се вземе това стратегическо решение, заяви министърът на отбраната

15:30 | 03.11.14 г. 4

Модернизация на армията няма как да стане без българската индустрия и наука и без взимане на заем, заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов на днешната дискусия "Рискове и стратегически избори пред България", информира БТА.

„Ако някой си мисли, че по годишната бюджетна процедура с между 0 и 5% капиталови разходи България ще успее да подмени своето оборудване от времето на Варшавския договор - това няма да стане“, каза Шаламанов.

Той посочи, че Българската армия се е превъоръжавала няколко пъти в миналото, а всеки път това е ставало с голям държавен заем и с ангажиране и даже създаване на българска отбранителна индустрия, която да може да поддържа този процес и въоръжение.

Дошло е време да се вземе това стратегическо решение, добави министърът, като се съгласи с прозвучали на дискусията тези, че не можем да разчитаме само на колективните системи за сигурност, ако нямаме принос и ако не участваме във формирането им, а по думите му можем да участваме в него, само ако имаме принос.

„Това не може да бъде взето като решение в кабинет, защото става въпрос за много пари и трябва да има подкрепа от гражданите, от индустрията, от всички въвлечени“, добави министър Шаламанов.

Припомняйки различните реформи в армията преди години, Велизар Шаламанов посочи, че всички опити да се върви към интегриран сектор за сигурност се натъкват на нежеланието МВР и специалните служби да извършат такава всеобхватна реформа, каквато беше осъществена в сферата на отбраната в рамките на процеса на присъединяване към НАТО.

По думите на министъра, за съжаление, ЕС със съответната преговорна глава за правосъдието и вътрешните работи не е могъл да създаде необходимия механизъм, който да стимулира такива реформи.

„МВР си остана нереформирано, в момента МО е под 40 000 души, МВР е 60 000, ако не се лъжа. Бюджетът му е доста по-голям и продължава да иска още и още хора, а всеки път, когато гражданите имат реална нужда от защита, факсовете отиват в Националния военен команден център, за да изпрати армията, която пък е под 30 000, свои екипи и със старото оборудване да помага“, коментира министър Шаламанов.

"Това е толкова жесток проблем, че ако не се адресира скоро, имаме сериозна опасност секторът за сигурност да стане неуправляем", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
fallback