IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Изпълнихме повечето от икономическите обещания*

Очаква се спрените пари по ОП „Околна среда“ и ОП „Регионално развитие“ да бъдат пуснати от ЕК от 15 ноември

14:58 | 06.11.14 г.
<p>
	Екатерина Захариева и икономическият екип на служебното правителство се отчетоха за изпълнението на приоритетите в икономическата политика на кабинета. <em>Снимка: БТА</em></p>

Екатерина Захариева и икономическият екип на служебното правителство се отчетоха за изпълнението на приоритетите в икономическата политика на кабинета. Снимка: БТА

Повечето обещания и обявени приоритети на служебното правителство в икономическия сектор са изпълнени, отчете вицепремиерът Екатерина Захариева пред журналисти. Тя припомни, че при стъпването в длъжност служебното правителство е посочило, че ще работи по спрените оперативни програми и големите стратегически инфраструктурни проекти.

Очакванията са спрените пари по ОП „Околна среда“ и ОП „Регионално развитие“ да бъдат пуснати от Брюксел от 15 ноември. Междувременно правителството е изплатило 450 млн. лева на изпълнителите по програмите от държавния бюджет. Това е било необходимо, защото под заплаха са били поставени всички средства по ОП „Околна среда“.

В началото на мандата на служебния кабинет заплахите за загубите от ОП „Околна среда“ са били за 500 млн. лева, а сега са за 150 млн. лева. Оценката за загубите по ОП „Регионално развитие“ е за 150 млн. лева, докато днес сумата вече е намалена до 30 млн. лева, отчете Захариева.

По отношение на големите проекти тя изтъкна, че с прекратяването на договора с изпълнителя "Актор" е бил спасен лот 4 на магистрала "Струма".

Служебният кабинет е започнал и тръжната процедура по създаването на карти за дюните. "По този начин ще запазим тези важни природни забележителности за България", допълни Захариева.

В енергетиката е спазано обещанието за повишаване на прозрачността, чрез създаването на Енергийния борд и промените в Закона за енергетиката, които да помогнат ДКЕВР да се превърне в прозрачен и неполитизиран регулаторен орган.

Три пъти е ускорена работата по жп отсечката Пазарджик - Септември и така вече няма риск от неизпълнение на проекта и той няма да бъде спрян, обясни от своя страна транспортният министър Николина Ангелкова. Високорисков обаче остава проектът по изграждането на жп линията между Димитровград и Харманли. Там се е наложило промяна на трасето заради откритите подпочвени води.

Тя посочи още, че са подписани меморандумите за още два моста между България и Румъния.

До края на ноември ще бъде внесен и вариантът на ОП „Транспорт“. В нея е включен проектът по изграждане на магистрала Хемус, тунела под Шипка, лот 3 на Стума, както и третия метродиаметър на метрото в София. Заради включването на „Хемус“ в програмата бюджетът й е надхвърлен с 550 млн. евро и ще бъде търсен начин как точно да бъдат разпределени средствата, каза министърът на транспорта Николина Ангелкова.

Жп проектите в ОП „Транспорт“ са с индикативна стойност 1,3 млрд. евро, а пътните -1,25 млрд. евро. Метрото ще струва 420 млн. евро, допълни още транспортният министър. По новата програма ще бъде финансиран и участъкът на столичното метро до мол Парадайс и при одобрение на програмата това ще стане първият проект, който получава средства за новия програмен период, отчете Ангелкова.

Министерството на транспорта е започнало работата за въвеждане на тол системата, както и за стабилизирането на БДЖ. Ангелкова припомни одобрението на ЕК за отпускане на държавна помощ за жп компанията в размер на 172 млн. лева.

С ценовото решение от 1 октомври дефицитът в НЕК намалява с 200 млн. лева на година, но са нужни допълнителни мерки, за да се балансира ситуацията, посочи енергийният министър Васил Щонов. Той припомни, че към 30 юни дефицитът в НЕК от минали години е бил 1,5 млрд. лева, а годишно ще се натрупват допълнително по още 900 млн. лева. Начини за намаляване на дефицита са са износът на електричество, използване на приходите от продажбите на въглеродни емисии, както и преговори с американските централи и ВЕИ-сектора. Нужни са обаче отстъпки между всички участници на пазара, допълни Щонов.

Той посочи, че служебното правителство е анализирало цената на електрическата енергия, произвеждана от бъдещия седми блок в АЕЦ Козлодуй и оценката е, че тя е добра и ще може да бъде пласирана.

През последните месеци служебният кабинет е отчел и лошо държавно управление на държавни дружества. В тази връзка Щонов посочи, че в ядрената ни централа например е купено оборудване за "десетки милиони", което обаче не е инсталирано. Приходите в АЕЦ Козлодуй растат със 70 млн. лева, а печалбата - само с 10 млн. лева, при положение, че разходите трябва да са почти едни и същи.

Приоритет в работата на МИЕ са били газовите връзки със съседни страни, като очакванията са интерконекторът с Румъния да заработи от началото на 2015 година. Работи се активно и по отношение на връзките с Гърция и Турция, като тази с Гърция ще е по-изгодна за България, призна още икономическият министър. 

Категорично до края на 2014 година ще загубим 78,8 млн. лева по ПРСР, коментира от своя страна земеделският министър Васил Грудев. Той припомни, че в началото на мандата на служебния кабинет заплахата е била да изгубим 340 млн. лева.

Служебният министър е заварил 3 хил. необработени договора и 1,5 хил. анекса, които са "отлежавали" в продължение на 9 месеца. Заради промяна в регламента са преразгледани всички договори във Фонд "Земеделие", отчете Грудев. 

Той посочи още, че България последна от страните в ЕС е подала проекта на ПРСР за новия програмен период и по него са получени 426 забележки. Служебното правителство е изчистило повече от 200 забележки и надеждите на Грудев са до края на годината да бъдат отстранени всички коментари. Така ПРСР може да бъде внесена за одобрение отново в началото на 2015 година.

Пусната е и нова тръжна процедура за избор на одитиращ орган на отпусканите европейски средства в сектора, отчете още земеделският министър. Според него предишното правителство е пускало три пъти поред процедурата с едни и същи условия, което е довело и до трикратното връщане от страна на КЗК след обжалване на търговете. Така е изгубена година и половина и под заплаха от загуба са поставени 1,7 млрд. лева, посочи Грудев.

Според него е имало и нулева подготовка за плащанията за единица площ за 2015 година.

Като успех на служебното правителство земеделският министър посочи и онлайн регистъра на разрешителните за сеч.

Министърът на околната среда Светлана Жекова беше категорична, че приоритет на работата й е било размразяването на ОП Околна среда, която е била "напълно замразена, със спрени плащания и строителство".

Програмата е била задлъжняла с 1 млрд. лева към бюджета, бенефициенти и изпълнители.

Изготвени са планът за управление на отпадъците за периода 2014 - 2020 година, както проект на закон за водите, приет от Министерския съвет в последното му заседание.

* Обновена към 16.35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още