IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК ще поиска с 400 млн. лв. повече в бюджета си за 2015 г.

Между 55 и 70 млн. лв. преизпълнение на приходите от здравни вноски очаква НАП

17:58 | 06.11.14 г.
НЗОК ще поиска с 400 млн. лв. повече в бюджета си за 2015 г.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще поиска бюджетът й за следващата година да се увеличи с 400 милиона лева. Това каза пред журналисти Тома Томов, представител на КТ "Подкрепа" в Надзорния съвет на НЗОК след днешното му заседание, предаде БТА.

Той посочи, че ако бюджетът на Здравната каса за тази година бъде актуализиран със 100 милиона лева, ще бъдат разплатени всички дейности до края на годината. По думите му тези средства са по салдото на НЗОК, но Народното събрание трябва да разреши използването им.

На заседанието на Надзорния съвет на НЗОК е било решено да се изплати надлимитната дейност на болниците за август в размер на около 27 млн. лв, посочи още Томов.

От резерва на здравния фонд са разблокирани 27 млн. лв. за лекарства, които НЗОК заплаща на аптеките. През октомври Националната здравноосигурителна каса освободи от оперативния си резерв 28 млн. лева, за да плати за лекарства за домашно лечение.

Председателят на Националната агенция за приходите Бойко Атанасов заяви, че очаква между 55 и 70 млн. лв. приходи в агенцията от здравноосигурителни вноски над прогнозните суми за годината.

Те ще бъдат предназначени за здравноосигурителни плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още