IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посочиха слабости в лекарствената регулация като източник на корупция

Слабият контрол при провеждане на търгове за лекарства от болниците води до корупционнни практики, сочи доклад

13:51 | 12.11.14 г.
Посочиха слабости в лекарствената регулация като източник на корупция

Открити са 46 слаби места в областта на лекарствената политика и регулация, които биха могли да доведат до корупционнни практики. Това каза Бойко Великов, директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.

Той представи доклад, чиято цел е да се изготвят предложения, противодействащи на корупционните практики, предаде БТА.

Основните слабости, посочени в доклада, са в областта на лекарствената регулация, производството, вноса и търговията с лекарства. Великов посочи, че слабости има и при контрола върху назначаването на терапии, на провеждане на обществени поръчки за лекарства от страна на лечебните заведения и на критериите за назначаване на ръководни и експертни длъжности в лекарствената регулация.

В доклада са направени предложения, включващи ефективно взаимодействие между институциите за повишаване събираемостта на здравните вноски, което ще намали необходимостта от това държавата да дофинансира сектора. Друга ефективна мярка би била въвеждането на модел за стратегическо планиране при разходването на средства от Националната здравноосигурителна каса.

Централизираното провеждане на електронни обществени поръчки за лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения е друг инструмент, който ще защити от корупционни практики. В документа се посочва още, че е необходимо да се изгради интегрирана електронна система за ефективен обмен на информация, която ще улесни контрола върху назначаването на лекарствени терапии.

Слабости са открити и в процедурите по пускане на пазара на лекарствени продукти и в условията за включване в Позитивния лекарствен списък, каза още Великов. Ако те бъдат отстранени, ще се избегне субективизмът при взимането на решение и до по-качествена регулация на производството, търговията и използването на лекарства.

Великов подчерта, че ефект от препоръките ще има, ако съответните институции предприемат действия спрямо правомощията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още