fallback

Нулев ДДС за български храни би намалил приходите в хазната с 1 млрд. лв.

Предложението на Атака за нулева ставка на данъка за местни храни, лекарства и учебници беше отхвърлено от бюджетната комисия

14:06 | 13.11.14 г. 13

Нулевата ставка на данък добавена стойност (ДДС) за български стоки, сред които храни и лекарства, ще коства над 1,1 млрд. лева по-малко приходи в хазната. Това стана ясно по време на дискусията на предложение на Атака във временната комисия по бюджет и финанси в парламента.

От партията искат нулева ставка на данъка за местни храни, лекарства и учебници, което има за цел да облекчи потребителите.

Експертът от Министерството на финансите Людмила Петкова обаче обясни, че учебниците и сега са освободени от данъка. По отношение на храните отпадането на ДДС ще коства 1 млрд. лева, а на лекарствата - 125 млн. лева. Покриването на този недостиг може да бъде чрез увеличаване на данъците - ставката на ДДС да се увеличи от 20 на 25% или да се повишат други данъци, посочи тя.

Друга слабост на предложението е увеличаването на разходите за администрацията за контролна дейност.

Искането на Атака ще бъде атакувано и от Брюксел, тъй като въвежда дискриминационна политика, допълни Петкова. Според европейските изисквания няма нулева, а само намалена ставка на данъка. За храните например тя е в рамките на поне 5 на сто, посочи експертът.

Предложението беше отхвърлено, като само един депутат от Атака гласува в подкрепа на промяната в законодателството. Трима се въздържаха, а 15 бяха против.

След кратки дебати Комисията одобри внесеното предложение на Министерския съвет за акцизите върху тютюневите изделия. Петкова обясни, че променената структура на акцизите е направена така, че да няма конкурентно предимство за нито една марка цигари.

Предвижда се поетапно увеличение на акцизите върху тютюневите изделия до 2018 г., което да започне от 2016 г.

Депутатите разгледаха още и предложения за връщане на пропорционалното подоходно облагане, предложено в два законопроекта, изготвени от Атака и от БСП.

За годините от 2007 година досега плоският данък е увеличил данъчните приходи със 100% и на тази база данъкът си върши работата, посочи Петкова. Мотивът за въвеждането му е повишаване на събираемостта на данъчните приходи, припомни тя.

Изчисленията на финансовото министерство показват, че прогресивното подоходно облагане, предложено от БСП, реално ще има негативен ефект за бюджета и загубите за хазната ще бъдат в размер на 811 млн. лева. 772 млн. лева от тях ще са от необлагаемия минимум, който ще ползват 632 хил. лица. 38 млн. лева по-малко ще влизат в бюджета от данъчните облекчения за деца.

"Етажите на скалата са твърде ниски, за да компенсират необлагаемия минимум", обясни Петкова.

Червеният депутат Румен Гечев посочи, че желанието на партията е да се повишат приходите с прогресивното облагане и при положение че ефектът всъщност ще е негативен, в следващите дни законопроектът ще бъде оттеглен.

И двата проекта бяха отхвърлени от временната комисия по бюджет и финанси към 43-то Народно събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:27 | 09.09.22 г.
fallback