IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроминистърът ще наваксва неравномерното развитие на секторите в земеделието

Десислава Танева представи екипа на МЗХ

14:33 | 13.11.14 г. 1
<p>
	Министърът на земеделието и храните Десислава Танева представи в МЗХ екипа си. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева представи в МЗХ екипа си. Снимка: БТА

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви при представянето на екипа си, че животновъдството, растениевъдството и биологичното земеделие ще бъдат приоритет в работата на новия екип на ведомството.

С тези приоритети ще се навакса неравномерното развитие на отделните сектори в земеделието, посочи тя и допълни, че при присъединяването към ЕС те не са били подпомогнати достатъчно, предаде БТА.

По думите й ще се води политика на балансирано земеделие, ще се подкрепя диверсификация на отделните производства и ще се работи за конкурентоспособно земеделие.

Новият екип на МЗХ има за цел постигане на устойчиво развитие на селските райони. Ще се подкрепят малките и средни ферми, за да спре и обезлюдяването на малките населени места.

В политическия кабинет на ведомството има представители и на четирите коалиционни партньори в новото правителство. Заместник-министър с ресор "Европейска политика и програма за развитие на селските райони" е Васил Грудев. Цветан Димитров е заместник-министър в правителството на ГЕРБ 2009 - 2013 г. с ресор "Животновъдство, растениевъдство и безопасност на храните", и Георги Костов - също зам.- министър в предишния мандат на ГЕРБ с ресор "Гори".

В политическия кабинет на Министерството на земеделието са още Румен Христов, депутат от Реформаторския блок, проф. Иван Станков от АБВ и Петър Петров от Патриотичния фронт.

Началник на кабинета е Любен Татарски от ГЕРБ, парламентарен секретар - Светослав Костов, а новият медиен съветник е Ася Таскова.

От МЗХ обвиниха Българската агенция по безопасност на храните като за несправяне с болестта "син език". Заради това от вчера със заповед на министър Танева е освободен ресорният заместник-директор в Агенцията д-р Радослав Карабаджаков.

Надявам се до края на годината да имаме неофициално одобрена Програма за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020), каза още министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от Фокус.

„ Амбицията ни е за максимално бързо затваряне на 426-те бележки на ЕК, така че да имаме едно неофициално одобрение от страна на ЕК на определени мерки. Като тези мерки да стартират още в началото на следващата година. Това е и нашата политическа амбиция в началото на следващата година стартиране на първи приеми, след неформално съгласие на ЕК. Половината бележки са вече затворени, коментира Васил Грудев.

Министър Танева посочи, че по отношение на ПРСР 2007-2013 има проблем относно средствата, които ще бъдат загубени, като оптимистичният вариант за размер на загуба е 90 млн. евро. Задачата пред МЗХ е да се направи всичко, което е възможно, за най-малка загуба на средства.

Относно изборът на сертифициращ орган на ДФЗ министърът коментира, че е оптимист. Очакваме решението на ВАС”, лаконично коментира Танева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още