IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансова инжекция за рестарт на обществените системи предлага Тренчев

Цели сектори от икономиката са на ръба, имат нужда от реформи и ликвидност, мотивира се президентът на КТ "Подкрепа"

16:59 | 13.11.14 г. 2
Финансова инжекция за рестарт на обществените системи предлага Тренчев

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев предлага с бюджета за 2015 година да се вземе заем, чрез който да се съживи икономиката и да бъдат рестартирани изпаднали в колапс обществени системи. Това каза лидерът на синдиката в интервю за БТА.

Тренчев обясни, че парите от този кредит трябва да са в Българска банка за развитие под обществен контрол и под наблюдение от три страни - на държавата, синдикатите и работодателите.

Той мотивира предложението си с това, че цели сектори от икономиката са на ръба, имат нужда от реформи и е възможно да започнат да спират една след друга. По думите му от тях трябва да остане нещо, което да се оздравява. Затова той предлага системите да се реформират, като успоредно с това се подпомогнат финансово.

„Много системи в държавата са в колапс, което ни изправя пред нелекия избор да ги активизираме с финансова инжекция и паралелно да ги оздравяваме чрез тежки реформи, за да се запушват дупките, иначе няма какво да реформираме", каза Тренчев.

Въпрос на изчисления е размерът на заема, допълни той.

Той прогнозира, че в енергетиката например няма какво да се рестартира. „Там вероятно днес или утре започват протести, защото няма разплащания", посочи той. „Доколкото знам, Националната електрическа компания е с дефицит от 4 милиарда лева, а ако арбитражното дело за АЕЦ "Белене" е негативно за нас, сумата ще стигне до 6 млрд. лева“, изчисли синдикалистът.

Другата система, която се нуждае спешно от реформи и ликвидност е здравеопазването. „Здравеопазването тече като кошница, но трябва, вливайки ликвидност, едновременно да се осъществяват реформите“, категоричен е той.

Пенсионната система е с хроничен проблем, каза още лидерът на КТ „Подкрепа“ и уточни, че причините за това са ниските вноски, укриването на доходи и застаряването на населението. Парите в пенсионната система не достигат и вноските трябва да се вдигнат, заяви той, без да уточнява с какъв процент. Тренчев даде за пример скандинавските страни, където социалните вноски са „умопомрачаващо високи“, но инвеститорите не бягат, защото парите се използват рационално и в полза на обществото, което без проблем плаща високите данъци, но знае, че те ще се върнат под формата на едни прекрасни услуги. Подобна е ситуацията с вноската за здравно осигуряване - тя трябваше да е 12 процента от дохода още през 2005 година, според замисъла на реформата, каза той.

Минималната работна заплата трябва да се повиши, коментира още Тренчев. В КТ „Подкрепа“ са направили изчисления, че при заплата от 411 лева негативният ефект върху ниските доходи от плоския данък се нулира. Всички с по-високи доходи от това ниво печелят, каза Тренчев и изрази убеждение, че трябва да се върне подоходното данъчно облагане.

Като интересна определи той идеята на вицепремиера Ивайло Калфин за въвеждане на почасово заплащане. Като уточни, че все още няма конкретно предложение, той посочи, че ние нямаме традиции в почасовото заплащане, което е практика в много държави. То е свързано и с други промени, които трябва да се обмислят, смята синдикалистът.

Надявам се хората в новото правителство да имат кураж за реформи, защото са неизбежни, обобщи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
nns
преди 9 години
Колко им е акъла , че да цитират Тренчев , то за това енергетиката и здравната и пенсионната с-*** са в такова състояние ,от толупи като него ,дето цял живот "реформират" и "подпомагат" , "обществените" сектори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Хааахаха...! Смята ли Коцето Тренчев и новото перо, за което още никой не говори - отбраната! Нали сме във война с Русия, според президентченцето - революционерчето-десетоноемврийче с плакатите от тапети пред парламента... хаха! То каза ли вече какво му е заповядал ген, Брийдлав и какво ще ни струва? И това че ще има приоритет пред всякакви други али-бали и че може да обърне всики сметки наопаки...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още