IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът очаква свиване на инвестициите в промишлеността през 2015 г.

Малко над 30% от планираните за догодина инвестиции ще бъдат насочени към увеличаване на производствения капацитет

11:56 | 14.11.14 г.
Бизнесът очаква свиване на инвестициите в промишлеността през 2015 г.

Обемът на инвестициите в промишлеността ще се свие с 28,2% през 2015 г. спрямо 2014 г. Тази прогноза правят представителите на промишлените предприятия, участвали в инвестиционната бизнес анкета на Националния статистически институт (НСИ) през октомври.

Бизнесът очаква намаление на инвестициите и през 2014 година – с 10,4% в сравнение с данните за 2013 г.

Сред основните производствени групи с най-голям относителен дял в планираните за тази година инвестиции са фирмите от сектор „Енергетика” и свързаните с водата отрасли (41,7% от всички планирани инвестиции). 31,1% от инвестициите ще бъдат в сектора „Производство на стоки за междинно потребление, сочат данните на НСИ.

Това разпределение се запазва и за 2015 година – 42% от планираните инвестиции ще са свързани с енергетични и свързани с водата отрасли, а в производството на стоки за междинно потребление се очаква да бъдат извършени 29,5% от планираните инвестиции в промишлеността.

По направление на инвестициите с най-голям дял през следващата година ще бъдат тези за увеличение на производствения капацитет (31,3%), както и за автоматизация за съществуващи производствени процеси (29,8%). На трето място малко над 1/4 от планираните инвестиции в промишлеността ще бъдат насочени към заместване на износеното оборудване.

Основният двигател на планираната инвестиционна активност през следващата година ще бъде търсенето на продукцията, очакваните печалби и технически фактори. Анкетираните мениджъри определят влиянието на тези фактори като „стилумиращо” или „много стимулиращо”.

През следващата година 38% от промишлените предприятия не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още