IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият кабинет трябва да довърши ключовите реформи, твърди Кристалина Георгиева

По думите ѝ ЕК може да започне процедура срещу България заради свръхдефицита

13:04 | 15.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Новият кабинет трябва да довърши ключовите реформи, твърди Кристалина Георгиева

Новото правителство трябва да прояви куража да осъществи докрай всички реформи, които са отлагани от години, само защото са политически трудни, твърди заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева.

По думите ѝ основни приоритети на новия кабинет трябва да бъдат пенсионната реформа, здравеопазването и администрацията, пише БНР.

ЕК може да започне процедура срещу България заради свръхдефицита, разкри Георгиева, подчертавайки, че трикратното му увеличаване в рамките на една година е сериозен проблем, който изисква предприемането на сериозни мерки.

Според Кристалина Георгиева е прогнозата на ЕК за спад на растежа и инвестициите, увеличаването на дълга и дефицитите е наистина тревожна.

По думите на заместник-председателя на ЕК затварянето на КТБ е само една от причините за това. Сред останалите се нареждат трудната икономическа ситуация в Европа, кризата в Украйна и продължителният период на политическа нестабилност в България.

Лошите перспективи обаче могат да се променят при промяна на политиките, категорична е Кристалина Георгиева.

“При тези условия, от това, което сега имаме, ние очакваме такъв дефицит. Ако се вземат мерки и доведат до ограничаване на дефицита, прогнозата ще се коригира надолу”, допълва Георгиева.

През април ще стане ясно дали ще има процедура за свърхдефицит срещу България, но преди това трябва да бъде направена оценка на причините за него и на възможните действия за намаляването му.

По думите на Георгиева ЕК се отнася много сериозно към това каква е комбинацията между проблема и усилията за решаването му.

“Когато ги видим, тогава правим препоръка към съвета", коментира тя.

Според Георгиева е необходимо реформите в здравеопазването, пенсионната система и администрацията, които биват отлагани от години, да бъдат доведени до край. Освен това трябва да се подобри инвестиционният климат и най-сетне да бъде въведено електронно управление. Ако това не се случи, икономическите и политическите проблеми ще се задълбочат, заключва Кристалина Георгиева.

“Докато съществува усещането, че трудните неща ще продължим да ги отлагаме, ако не се прояви кураж те да бъдат решавани, аз се боя, че няма да успеем да адресираме най-големият ни проблем в момента, а той е проблемът на доверието. Хората са се отчаяли”, обяснява Георгиева.

Тя смята, че второто правителство на Бойко Борисов дава надежда за изход от тази ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още