IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социолог: Една част от Реформаторският блок иска да го оглави, друга - да консумира властта

Бойко Борисов става арбитър и основна отправна точка в дясното пространство, заяви Първан Симеонов

16:02 | 17.11.14 г.
Социолог: Една част от Реформаторският блок иска да го оглави, друга - да консумира властта

Бойко Борисов става арбитър и основна отправна точка в дясното пространство. На този фон съдбата на Реформаторския блок е второстепенен въпрос. Така социологът от „Галъп“ Първан Симеонов коментира пред БНР напрежението сред Реформаторите от последните дни. Той констатира и че Реформаторите вече говорят повече с Борисов, отколкото помежду си.

Напрежението в РБ избухна в петък, когато партията на Меглена Кунева обяви публично, че сред партиите на Реформаторския блок има силна степен на недоверие. ДСБ и ДБГ вече водят пред всички битка за това трябва ли Блокът да се превърне в единна структура с лидер, или не. Днес депутатът от партията на Меглена Кунева Димитър Делчев отказа да седне на една маса с колегата си от ДСБ Гроздан Караджов в студиото на сутрешния блок на bTV.

Според Първан Симеонов обаче въпросът дали РБ ще е коалиция, или единна структура, не е толкова важно. „Това е почти все едно, като се има предвид, че тези хора вече говорят по-малко помежду си, отколкото с Борисов“, каза още социологът.

Според него обаче Реформаторският блок няма да се разпадне. „Блокът е научил уроците, които е преживял доста болезнено, и не вярвам да се даде без бой и да се разпадне“, коментира Симеонов. Той допълни, че въпреки множеството противоречия в десния съюз не може да му се отрече, че той има едно важно постижение до момента – да оцелява.

Социологът изрази съмнение и че напрежението сред реформаторите ще доведе до рискове за управлението. „Не вярвам управляващото формирование да тръгне да се разпада в този момент. Много е скоро, бракът още не е консумиран, както се казва“, каза Симеонов. Той допълни и че партиите в управляващото мнозинство едва ли ще допуснат да съборят нещо, което с толкова усилия са изградили. „По-скоро едни хора в РБ ще загубят контакта помежду си, но те вече сякаш са го загубили“, каза още Симеонов.

Като аргумент срещу разпада на управлението социологът даде и факта, че партиите от РБ дълго време не са били във властта.

Той обясни и че РБ е зареден с вътрешни напрежения. Според него една част от Блока, около ДСБ, искат да превърнат съюза в нещо като „ДСБ плюс“. „Една част от РБ иска да оглави блока и превръщайки го в единна формация, да го развива. А друга част иска да консумира властта тук и сега“, каза още социологът.

Според него Реформаторите са разделени и по отношение на самия Бойко Борисов. „Част от тези хора не могат да припознаят културния модел Борисов“, каза той и допълни, че тези представители на РБ чисто цивилизационно са далеч от това, което ГЕРБ представлява.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още