IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 500 млн. евро изтичат от България годишно от контрабанда на културни ценности

От около 5 хил. ефективно действащи иманяри в страната само един човек бива осъждан годишно, сочи проучване

17:58 | 17.11.14 г.
До 500 млн. евро изтичат от България годишно от контрабанда на културни ценности

Годишно от България изтичат между 30 и 500 млн. евро от контрабанда и престъпления с културни ценности. Това каза пред БНР д-р Щерю Ножаров, който е един от авторите на проучването "Противодействие и бездействие срещу престъпността с културни ценности в България – мащаби, обществена цена и обществена опасност, (не) ефективност на държавата в противодействието" на Асоциация "Форум".

Той поясни, че изследването е фокусирано към т. нар. "класическо иманярство".

Изследването е установило големи пропуски в нормативната уредба, слабости и ниско практическо прилагане.

Само един човек в България годишно бива осъден на ефективно лишаване от свобода и изтърпява това наказание от около 5 хиляди ефективно действащи иманяри, посочи като пример Ножаров.

Той допълни, че притеснение буди фактът, че годишно се образуват само около 130 досъдебни производства при огромния брой иманяри.

Около 70% от археологическите пластове на България са вече преровени и поради малкото останал пласт, който все още дава археологически ценности, престъпният контингент се е насочил вече към музейните фондове, предупреждават от Асоциация "Форум".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още