fallback

Лукарски: България настоява да отпаднат визите за САЩ*

Това е искане на страната ни при преговорите за търговското споразумение между САЩ и ЕС

16:05 | 26.11.14 г. 14
Автор - снимка
Създател

България няма да подкрепи подготвяното Трансатлантическо търговско споразумение (The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), ако не бъде премахнат визовият режим за пътуване на българите до САЩ.

Това обясни министърът на икономиката Божидар Лукарски по повод на подготвяното споразумение за търговия между ЕС и САЩ.

TTIP бе един от основните въпроси, който бе залегнал в работата на Съвета по външна търговия. Официалното становище на България не се различава много от това на другите страни членки, с разликата, че ние искаме като основен въпрос в преговорите да залегне и визовият режим за българите за САЩ, поясни Лукарски.

Той обясни, че преговорите не са стигнали до момента за обсъждане за визовия режим за българите. Официалното становище на правителството е, че в преговорите по търговското споразумение трябва да се разгледа и въпросът за визите за българи. Лукарски участва на последното заседание на ЕК по отношение на преговорите за споразумението.

Малко по-късно от икономическото министерство допълниха, че по време на преговорния процес за TTIP трябва да се разгледа и визовият режим за българските граждани, пътуващи за САЩ. Според Лукарски споразумението е сред основните дискутирани въпроси в рамките на Съвета по външна търговия, проведен през миналата седмица в Брюксел.

„Визовият режим е частно искане на България, което заложихме в позицията на страната ни по време на Съвета”, добави министърът. Той бе категоричен, че правителството държи този въпрос да бъде разгледан по време на преговорите, но изрично подчерта, че страната ни не го поставя като условие, уточняват от пресцентъра.

* Статията е допълнена в 17:00 ч

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:19 | 11.09.22 г.
fallback