IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в промишлеността с 1,2% ръст през октомври

На годишна база индексът за вътрешния пазар се покачва с 0,8%, отчита НСИ

13:28 | 28.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Спрямо октомври миналата година цените на производството и разпределението на ток, топлоенергия и природен газ са се повишили с 2,8 на сто. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Спрямо октомври миналата година цените на производството и разпределението на ток, топлоенергия и природен газ са се повишили с 2,8 на сто. Снимка: архив, Ройтерс

С 4,2% са се увеличили през октомври цените при производството и разпределението на електроенергия, топлоенергия и природен газ спрямо септември 2014 г., съобщиха от Националния статистически институт.

Независимо от увеличението статистиката отчита спад в производството на електроенергия у нас за втори пореден месец. Минимален ръст в цените от 0,1 на сто е регистриран и в добивната промишленост. При преработващата промишленост е отчетено понижение на цените с 0,4 процента спрямо предходния месец, допълват от НСИ.

Намаление на цените има при производството на хранителни продукти, тютюневи изделия, химични продукти и при изделията от други неметални минерални суровини. От НСИ отчитат нарастване с 0,7% в цените при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти, спрямо месец по-рано.

Като цяло индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 1,2 на сто през октомври спрямо септември 2014 г. В сравнение с октомври миналата година индексът се е покачил с 0,8 процента, допълват от НСИ.

Спрямо октомври миналата година цените на производството и разпределението на ток, топлоенергия и природен газ са се повишили с 2,8 на сто. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 2,1%, и в преработващата - с 0,1 на сто.

Понижение на цените през октомври, спрямо година по-рано, е отчетено при производството на хранителни продукти. Тама поевтиняването е с 2%, а при производството на химични продукти намалението е с 1,6 на сто. Текстилните изделия са поевтинели с 1,3% спрямо октомври 2013 г.

Най-сериозно е увеличението на цената при производството на тютюневи изделия. Те са се вдигнали с 8,2 на сто през октомври 2014 г. спрямо същия месец на миналата година. Ръст на цените има при производството на лекарства – с 2,8 на сто, както и на ремаркета и полуремаркета – с 3,7%, отчитат от НСИ.

Цените нарастват с 0,4 на сто през октомври 2014 г. спрямо септември на база общия индекс (включващ и вноса) на цените на производител, допълват от НСИ. Според него с 4,2% са се увеличили цените в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. В добивната промишленост увеличението е с 0,7 на сто, докато в преработващата промишленост е отчетено намаление с 0,8 процента.

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост има при обработката на кожи и при производството на изделия от обработени кожи без косъм. Там намалението е с 1,2%. При производството на химични продукти цените са намалели с 0,7%. Увеличение е регистрирано при производството на превозни средства, без автомобили - с 0,9%, и при компютърната техника, електронни и оптични продукти - с 0,6 процента.

Общият индекс на цените на производител през октомври 2014 г. нараства с 0,5% в сравнение със същия месец на 2013 г. В преработващата промишленост цените през октомври 2014 г. намаляват незначително с 0,1% спрямо същия месец на миналата година. По-съществено намаление се наблюдава при производството на хранителни продукти - с 1,8% и при производството на химични продукти - с едно на сто.

Увеличение на цените има при цените за производство на тютюневи изделия с 5,9%. В производството на превозни средства, без автомобили цените са се вдигнали с 4,7 на сто. Цените при производството на основни метали пък са се увеличили с 3,7 процента, обобщават от НСИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още