fallback

Надзорът на НОИ отхвърли проектобюджета на общественото осигуряване за 2015 г.

Против са представителите на работодатели, синдикати и Министерството на финансите

17:11 | 28.11.14 г.

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) отхвърли пректобюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина. Против се обявиха не само представителите на работодателите и синдикатите, но и на Министерството на финансите. Предложението е одобрeно от трима представители на държавата в Надзора, сред които вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, съобщи БНР.

Председателят на Надзора на НОИ Димитър Манолов обясни основните причини предложенията на държавата да се отхвърлят, като посочи, че аргументите са свързани с предложението за минималното увеличение на пенсиите, неувеличението на минималната работна заплата и други.

Министър Калфин предлага възрастта за пенсиониране за трeта категория труд да бъде увеличена с два месеца, а не с четири, както предвижда проектът на финансовото министерство. Вицепремиерът поясни аргументите си: "В трите варианта, по които са работили експертите от служебното правителство и които аз заварих, предложенията са за увеличаване на стажа и възрастта с по два месеца през първата година. Това би трябвало да е стъпката за 2015-а година, означава 20 милиона лева икономии в разходите на бюджета на НОИ".

За да бъдат компенсирани хората в предпенсионна възраст, Калфин предлага и ранно пенсиониране с по-ниска пенсия. Той смята, че хората, на които не достига една година възраст за пенсиониране, трябва да могат, ако желаят, да излязат в пенсия, като размерът й да бъде с 0,4 процента по-нисък за всеки недостигащ месец.

„Трябва да обсъдим възможностите за хората в предпенсионна възраст, които не могат да се пенсионират. Моето предложение е да се стъпи на възраст, за стаж има и други възможности", коментира той. 

За минималната работна заплата вицепремиерът е категоричен - трябва да нарасне на 380 лева от догодина. Калфин подчерта, че ще направи всичко възможно, за да потърси максимално съгласие в парламента.

Националният съвет за тристранно сътрудничество разглежда предложенията тази вечер.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:39 | 10.09.22 г.
fallback