IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по безопасност на храните започва проверки по празниците

За по-висока бдителност от страна на потребителите призовават от агенцията

11:59 | 01.12.14 г.
Агенцията по безопасност на храните започва проверки по празниците

Агенцията по безопасност на храните започва проверки по празниците. Всички дни от Никулден до Ивановден ще бъдат покрити с проверки. До 22.00 ч. всеки ден ще има дежурни в агенцията, които ще приемат сигнали. Това каза на пресконференция днес изпълнителният директор на агенцията проф. Пламен Моллов, цитиран от БТА.

Според Моллов все повече трябва да нараства броят на проверките по сигнали за сметка на рутинните проверки. През 2014 година в сравнение с 2013 г. са извършени по-малко на брой, но по-качествени и дълбочинни проверки с много по-добри резултати, категорични са от БАБХ.

Агенцията е извършила над 120 проверки само за месец по сигнали основно за некачествени стоки, етикетирането, лоша хигиена. Най-масовите сигнали са свързани основно с некоректно отразяване на етикета, изтекъл или изтичащ срок на годност. Чест повод за сигнали е лошата хигиена в заведенията. За тези нарушения миналата година са съставени над 200 акта.

Количеството на бракуваните храни за 11-те отчетени месеца се е увеличило от 74 тона през 2013 година на 174 тона през 2014 г. Цифрите са показателни, че дейността на агенцията се развива в правилната посока, смята Моллов. Общо 148 обекта са били затворени, отчете той.

Проф. Моллов призова за по-висока бдителност от страна на потребителите. "Дори това да ни коства свръхусилия и извънредни дежурства ще работим за това ефективността на БАБХ да бъде още по-голяма и през следващата година да продължим това, което стана основна практика на агенцията", каза Моллов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още