IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щонов: Печалбата от "Южен поток" е 54 млн. евро годишно

Бившият икономически министър в служебния кабинет отрече да е спирал „Южен поток”, решението било на Орешарски

11:33 | 04.12.14 г. 2
Щонов: Печалбата от "Южен поток" е 54 млн. евро годишно

54 млн. евро на година е печалбата от транзитните такси от „Южен поток“ за следващите 32 години, заяви бившият служебен министър Васил Щонов пред bTV.

Той коментира, че това е много малко за България, но за Русия е добре, тъй като ще плаща много по-ниски транзитни такси, отколкото сега получава Украйна.

Бившият министър изчисли, че от „Южен поток“ България би трябвало да получава шест пъти повече средства, отколкото в момента (за транзита на газ към Турция).

Той уточни, че е чел договорите за „Южен поток” и по думите му за подобен проект трябва да бъдат подписани няколко отделни споразумения. Частта за приходите е само проектодоговор за транзитните такси, посочи Щонов.

Той е категоричен, че не е спирал проекта, а бившият премиер Пламен Орешарски.

По думите му на 31 юли има писмо на Пламен Орешарски до Министерския съвет, в което се посочва, че във връзка с наказателната процедура на ЕС се прекратява проектът „Южен поток” и се нарежда да не се правят повече усилия за сключване на договори.

„Това писмо на Пламен Орешарски е изпратено до целия Министерски съвет, а в Министерството на икономиката и енергетиката не е входирано. Аз не заех за това писмо до 11 август, когато влязох”, посочи бившият министър.

Според Щонов разковничето е в неразбирателството на ЕС с Русия по третия енергиен пакет. „Нищо не е спряно. Просто е замразен”, допълни Щонов.

Още новини четете в Dnes.bg

Всичко по темата за "Южен поток" можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
tonitov
преди 9 години
Само каши и бъркотии от червените и ДПс маскари и като им опре беж да ги няма, но нагушени, а ний отново обрани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Щонов е много грамотно момче, с ясен и точен изказ по финансовите аспекти, не знам защо не го оставиха сега и за министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още