IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Каролев настоява за по-голям бюджет за привличане на инвеститорите

Икономическото министерство ще прави е-портал за обществените поръчки

11:14 | 12.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Владимир Каролев настоява за по-голям бюджет за привличане на инвеститорите

Бюджетът на Българската агенция за инвестиции трябва да бъде увеличен. Само по този начин може страната ни адекватно да се представя пред чуждите компании като инвестиционна дестинация. Това обясни пред БНР икономистът Владимир Каролев, който е и съветник на икономическия министър Божидар Лукарски. В момента перото за представяне на страната ни по света като инвестиционна дестинация, организиране на форуми и срещи е 1 милион лева.

Бюджетът за помощи на инвеститори възлиза на 2 милиона лева. Така с 3 млн. лева ние искаме да направим България позната, интересна инвестиционна дестинация за света. Това няма как да се получи, категоричен бе Каролев.

Основният проблем за високите нива на корупция в България, която констатират различни изследвания, е неефективно работещата съдебна система, каза още икономистът. Има случаи на търговски спорове, които не се решават за месеци, а за години. Това много пречи на потенциалните инвеститори, заяви Каролев.

Според него вторият основен проблем пред инвеститорите е корупцията в обществените поръчки и сред администрацията. В тези две неща всяко министерство може да направи нещо. В Министерството на икономиката ще се работи в две посоки.

До средата на следващата година имаме амбицията да бъде направен електронен портал, през който да се правят обществените поръчки, обясни Каролев.

През него ще се кандидатства и за проекти по новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", като целта е да се минимизира намесата на чиновника, която невинаги е честна и ефективна. Например цялата документация, която не е свързана с финансовите предложения, ще бъде подавана електронно на портала, обясни Каролев.

Въпреки че се подготвя съвсем нов Закон за обществените поръчки, няма гаранции, че отново едни и същи фирми ще печелят проектите, смята още той. По думите му това зависи от всяко ведомство и от екипа, който подготвя обществените поръчки.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 9 години
Каролчо, луд ли си? Ох ама защо ли питам - то ясно закво си там :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още