fallback

Борисов: Никой не задължава хората да напускат частните фондове

Ако ме убедят, че това, което сме приели днес, е грешно, ще го променим, посочи премиерът

22:21 | 19.12.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Никой не пипа парите на хората. Те си остават и само тяхната воля е важна дали да бъдат преместени от едно място на друго, каза премиерът Бойко Борисов в интервю за БНТ по повод приетите промени, които касаят частните пенсионни фондове и Националния осигурителен институт (НОИ) и обвиненията, че с промените ще се извърши национализация.

"Ако тези частни пенсионни фондове са стабилни, дават добра доходност и им харесват на хората, никой по никакъв начин не ги задължава да ги махат. Къде е думата национализация в това?”, коментира Борисов. Той посочи, че единственото, което се дава, е право на избор.

Премиерът каза, че е поел ангажимент да бъде направена промяна в закона, така че всеки да може не само да прехвърли осигуровките си в НОИ, но и след това да има право да върне осигуровките си в частен пенсионен фонд. 

Борисов отрече да има риск за управляващата коалиция заради приетите днес пенсионни промени. ”Парламентът е за това, да има дебати, всяка партия има своя програма, да отстоява своите интереси и свои виждания и няма нищо лошо в това да се карат дори”, каза още Борисов. 

"Ако ме убедят, че това, което сме приели днес, е грешно, ще го променим. До този момент нямат нито един довод", каза още Бойко Борисов по повод пенсионната реформа. 

"Плюсът за хората какъв е, освен че сами ще поемат рискове и сами ще взимат решения, другият плюс е, че по този начин частните фондове сега ще се борят за всеки клиент", аргументира се Борисов и подчерта: "Никой не кара хората да си теглят парите. Къде е грешката – не мога да видя".

Бойко Борисов каза, че е обиден от Реформаторския блок. "Понеже имам прекрасно мнение, отлични отношения и с Радан Кънев, и с госпожа Кунева, и с Лукарски, и с техните министри, много ме обидиха с това, че са говорили, че ние сме в коалиция с ДПС, напротив – те влязоха в коалиция с БСП по тази логика", посочи премиерът. 

Според него "те не искат правото на избор. Няма по-свещено от правото на избор, по демократично – човекът да бъде този, който определя къде да си държи парите. Те искат да решаваме ние от името на хората, това искат те, заедно с БСП", каза още министър-председателят.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:38 | 13.09.22 г.
fallback