fallback

Кънев: Дебатите за промяната в пенсионния модел трябва да бъдат възобновени

Ако смятаме, че между фондовете има картел, което не се вижда от публичните данни, нека направим държавен, но капиталов фонд, заяви лидерът на ДСБ

09:53 | 20.12.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Решението за промяна на пенсионния модел бе взето извън рамките на програмната декларация за управление на парламента. Дебатът трябва да бъде отворен отново и в него да участва премиерът Бойко Борисов. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в ефира на Нова ТВ. Депутатът от Реформаторския блок (РФ) не вярва, че идеята ще остане в сегашния ѝ вариант.

„Такова решение, засягащо социалната система и взето против волята на социалния министър, който е и вицепремиер, не съм виждал в световната практика“, отсече Кънев.

Късно снощи парламентът даде възможност на българите, родени след 1959 г., да изберат дали да прехвърлят парите си за пенсия от частните пенсионни фондове в НОИ. Това стана с преходните разпоредби в Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване, с които се променя Кодексът за социално осигуряване.

Текстът беше подкрепен от 120 депутати от ГЕРБ, ДПС, трима от БДЦ и двама независими. Против бяха 4 от БСП, 23 от РБ, 12 от ПФ, 8 от БДЦ, 9 от АБВ и един независим. 30 депутати се въздържаха от БСП, 1 от ПФ и 4 от “Атака“.

„Виждам едно лошо решение. Може да има хиляди мотиви зад едно такова решение, но нито едно може да не е правилно. Обяснение очакваме и ние, и всички десни избиратели, защото гласуване на десницата с ДПС е кошмарно. Това е тежък удар върху десните избиратели“, коментира вота Кънев.

Той отбеляза, че са в риск „адски много пари и спестявания за пенсии“, а НОИ може да гарантира само това, което работещите правят като вноски.

„Ако мислим, че има риск за спестените пари за пенсии, нека КФН направи проверка и одит на пенсионните дружества. Ако смятаме, че между фондовете има картел, което не се вижда от публичните данни, нека направим държавен, но капиталов фонд. Аз нямам нищо против. Но ако някой от фондовете е управляван зле, нека КФН вземе крайните мерки, за да защити гражданите“, обърна се Кънев към регулатора.

Депутатът е категоричен, че дебатът трябва да бъде отворен отново. В него трябва да участва премиерът, защото "е трудно постигането на споразумение с ГЕРБ без участието на Бойко Борисов в дебатите".

„Министър Горанов направи услуга на Реформаторския блок, защото почти половината от избирателите на ГЕРБ са склонни да гласуват за РБ, ако бъдат разочаровани“, заяви още лидерът на ДСБ.

„Не вярвам, че идеята ще остане“, коментира Кънев в отговор на въпрос дали ако промяната остане, РБ ще оттегли подкрепата си за кабинета. „Правим компромис в името на реформата в съдебната система.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 09.09.22 г.
fallback