fallback

Манолова иска БСП да сезира Конституционния съд за пенсионните промени

Решението е взето набързо в противоречие с Конституцията, смята тя

17:07 | 21.12.14 г. 1

Социалистката Мая Манолова ще предложи на колегите си БСП да подаде жалба до Конституционния съд срещу набързо взетото решение за преместване на пенсионните вноски на българските граждани от частните фондове в НОИ.

По думите й това на пръв поглед дава възможност за избор на хората, но от друга страна е фактът, че този избор може да бъде еднократен, което е много притеснително. 

По думите на Манолова не може едно решение, което засяга 4 милиона българи, да бъде разгледано „на коляно":

„Не може такива промени да бъдат разгледани само на едно четене в парламента. В този смисъл имаме очевидно нарушение на българската Конституция. Ще настояваме за пълен анализ и пълна ревизия на състоянието на частните пенсионни фондове", заяви тя, цитирана от Дарик радио.

Социалистите биха подкрепили преместването на пенсионните вноски само в случай, че по законодателен път бъде създаден фонд в НОИ, в който да се акумулират вноските на гражданите от допълнителното пенсионно осигуряване, коментира още Мая Манолова.

„Ще се окаже така, че вноски, които са на хората по партиди, ще отидат в общия кюп на НОИ, от които финансовият министър да може да си харчи, да попълва дупки, от което в крайна сметка ще бъдат ощетени хората. Не може такова решение да се взема в противоречие на българската Конституция за 5 дни, без ясен анализ, без оценка как това ще се отрази и на пенсионната система, и на интересите на всеки един осигуряващ се български гражданин. Затова ще настояваме да подадем жалба до Конституционния съд", допълни тя.

Манолова отправи критики и към президента Росен Плевнелиев, който по думите й е трябвало да наложи вето на пенсионната реформа, но не е имал куража да го направи.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:34 | 11.09.22 г.
fallback