IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийното министерство проверява периода на отчитане на сметките за ток

Фактурите за период, по-дълъг от 31 дни, формират малък дял, обясняват ЕРП-тата

15:26 | 23.12.14 г.
Енергийното министерство проверява периода на отчитане на сметките за ток

Министерството на енергетиката е поискало от електроразпределителните дружества да представят информация за какъв период са отчитали електроенергията през последния месец, съобщиха от пресцентъра на министерството. Искането е заради зачестили запитвания на граждани, които се съмняват, че получените фактури през ноември са необосновано завишени.

Съгласно правилата за измерване на количеството електрическа енергия, периодичността на отчитане трябва да бъде най-малко веднъж месечно, като периодът не може да бъде по-дълъг от 31 дни.

От „ЧЕЗ Разпределение България“ АД са посочили, че за ноември само 0,1% от издадените фактури са за период, по-дълъг от 31 дни. Причината за това е предоставената на клиентите възможност да декларират показанията на електромерите си. В този случай отчитането се извършва в предвидения срок, но фактурата отразява датата, към която клиентът е извършил самоотчет.

В получената от „Енерго-про Мрежи“ АД справка се посочва, че фактурите с период на отчитане, по-дълъг от 30 дни, са 2,028%. В този процент попадат и електромерите, отчетени за период от 31 дни. В писмото се подчертава, че няма отчет за повече от 35 дни.

От EVN информират, че 0,56% от електромерите на техни потребители са отчетени с период от 32 дни поради лоши метеорологични условия или други обективни причини.

Министерството на енергетиката ще предостави на ЕРП-та всички конкретни сигнали на граждани за извършване на проверки и ще следи за резултатите от тях.

Ако има превишаване на срока за отчитане на сметките за ток, трябва да се приложи цялата строгост на закона. Това коментира за Агенция „Фокус” председателят нa Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев във връзка с получени сигнали за превишаване на периода за отчитане на сметките за ток от 30 на 40 дни.

„Според мен трябва още сега регулаторът да пусне писмо, с което да предупреди ЕРП-тата, че с оглед на предстоящите празници, трябва да имат предвид, че срокът за отчитане на електромерите не може да превишава 30 дни”, заяви Добрев.

Той обясни, че след празниците ДКЕВР и Комисията по енергетика в Народното събрание ще проверят дали има такива нарушения. „От името на комисия ще настояваме да се приложи цялата строгост на закона, ако има такива случаи, защото си спомняте, че това бе проблем и в края на 2012 година, когато пристигнаха фактури за 45-48 дни. Тогава хората с една сметка, трябваше да плащат две за електроенергия”, допълни Добрев. и посочи, че държавата има достатъчно инструменти, с които да предотврати това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още