IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕРП-тата отчетоха повишено потребление на електричество по празниците

Пикът на потреблението е бил в последния ден на 2014 година

11:00 | 06.01.15 г.
ЕРП-тата отчетоха повишено потребление на електричество по празниците

Повишено потребление на електричество по празниците отчетоха и трите електроразпределителни дружества в страната. Причината, от една страна, са почивните дни, които хората са прекарали в домовете си, а и значително по-ниските температури в края на годината.

Данните на ЧЕЗ България сочат, че през празничните дни (от 24 декември до 4 януари) товарът по мрежата е нараснал с близо 9% до 1 646 мегавата. Максималният товар в мрежата в Западна България е бил около 19 часа на 31 декември – 2 453 мегавата, съобщиха от компанията.

Пикът в мрежата на EVN България също е в 19 часа на последния ден на годината, когато товарът е бил 1 942 мегавата. Върховият товар в навечерието на 2014 година е бил 1 741 мегавата, посочват от компанията.

И в районите, обслужвани от компанията – Югоизточна България, има увеличение на потреблението в последните дни на миналата година.

Данните на Енерго Про пък сочат, че през Коледните празници е отчетен 10% спад на консумацията на електроенергия, което се дължи на по-топлото време в този период. В последните дни на годината обаче температурите и в Източна България паднаха значително, което повиши консумацията на електричество и в тези региони, обслужвани от компанията.

Така в периода 31 декември – 4 януари потреблението расте с близо 8 на сто. Пикът е бил в последния ден на 2014 година, когато е отчетено потребление от близо 23 хил. мегаватчаса, допълват от компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още