fallback

Производители на хляб: Държавата си затваря очите за фурните в сивия сектор

Само от неплатен ДДС държавата губи 400 хил. лв. на ден, заяви Мариана Кукушева

15:20 | 07.01.15 г.

Държавата си затваря очите за производството на хляб в сивия сектор. Това каза председателят на Федерацията на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева пред bTV.

Тя посочи, че в България ежедневно търговията с хляб е с обем 4 млн. лв., от които близо 2 млн. лв. са в зоната на сивия сектор и не се отчитат. Така само от неплатен ДДС държавата губи 400 000 лв. на ден, изчисли тя.

„Сивият сектор по някакъв начин е удобен - той се отчита някъде. Държавата е заспала отдавна и услужливо приспива своите служители, които контролират само легалните производители. Останалата част от бизнеса не се контролира“, заяви тя.

Междувременно Петър Иванов - хлебопроизводител от Благоевград, коментира защо колегите му от областта искат да се въведе минимална цена на хляба. Една от причините е, че в областта за няколко години от 40 работещи фирми в бранша са останали четири. Мариана Кукушева обаче припомни, че законите не позволяват да се въвежда минимална цена.

Според Петър Иванов 70% от производството на хляб в Благоевградско е в сивия сектор, а проблемът засяга цялата страна.

70 на сто от доставчиците, спечелили обществени поръчки за доставка на хляб, не са официални производители и не са доказали откъде вземат хляба, твърди Кукушева. Според нея това е възможно заради законов пропуск.

Обществените поръчки за доставка на хляб в детски градини, болници, други социални заведения и затворите са обем 1,5 млрд. лв. годишно, подчерта председателят на Федерацията на хлебарите и сладкарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:23 | 01.09.22 г.
fallback