IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлофикация-София планира 496 млн. лева инвестиции до 2020 г.

Дружеството ще търси възможности за кредити от международни финансови институции

11:29 | 14.01.15 г.
Топлофикация-София планира 496 млн. лева инвестиции до 2020 г.

Амбициозна програма за развитието на Топлофикация - София през следващите години представи ръководството на компанията пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Председателят на Съвета на директорите Любен Параланов посочи пред комисарите, че инвестициите в общинското дружество за периода 2015 - 2020 година ще бъдат общо близо 496 млн. лева, от които 282 млн. лева собствени средства и кредити и малко над 213 млн. лева европейско финансиране.

Параланов беше категоричен, че няма да търсят кредитиране от български търговски банки, защото е скъпо. Дружеството обаче планира да започне разговори с международни финансови институции - Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка на базата на одобрения бизнес план за периода. 

"Няма да е лесно, ще търсим подкрепа от собственика Столичната община и от правителството", обясни още Параланов и призна, че финансовото състояние на компанията в момента не й позволява да плаща своите стари задължения.

Малко по-късно пред журналисти той уточни, че задълженията на дружеството към "Булгаргаз" са 127 млн. лева, които са равни на средствата, които Националната електрическа компания (НЕК) дължи на Топлофикация - София за изкупуване на електричество. Задълженията към Българския енергиен холдинг (БЕХ) са в порядъка на 500 млн. лева.

Параланов посочи, че се водят преговори с БЕХ и НЕК и има възможност да се договори разсрочване на задълженията.

Инвестициите, които дружеството ще направи през следващите години ще бъдат насочени основно към модернизация на мрежата и мощностите на дружеството, намаляване на загубите, опазването на околната среда, както и подобряването на високоефективното производство на дружеството. Работи се активно и за повишаване на събираемостта на задълженията, стана ясно още от думите на Параланов пред Комисията.

Той посочи още, че ще бъдат предприети действия за диверсификация на горивната база. Инсталацията за изгаряне на отпадъци, която се изгражда на територията на Топлофикация - София и в която ще бъдат изгаряни отпадъци от завода в с. Яна, ще намали с 11% разходите за природен газ, допълни още Параланов.

Данните на топлофикационното дружество сочат, че загубите по топлопреносната мрежа, която е с дължина от 2 хил. километра, са около 17%. Очакванията са към края на периода тези загуби да бъдат намалени с между 2 и 3%, защото няма техническа възможност за по-голямо понижение.

Част от мерките за модернизацията - за изграждане на нови турбини и други, ще бъдат използвани средства от Фонд "Козлодуй". Стойността на цялостната програма е 40 млн. евро, като 50% от тях са грант от Фонда, а останалите средства - собствено финансиране. 

Дружеството работи по изкупуване на абонатни станции, което обаче не може да стане изведнъж, защото няма финансова възможност. Абонатните станции в София са над 12 хил. От дружеството отчитат много малък брой отказали се абонати през тази година, а новоприсъединените са над 2 хил. Клиентите на топлофикацията имат 121 млн. лева задължения за срок от над 3 години. Задълженията под 3 години са по-малко, но Параланов не уточни точния им размер.

ДКЕВР ще даде своето становище по бизнес плана на дружеството на 21 януари 2015 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още