fallback

Минна компания планира добив на злато на километър от центъра на Брезник

Взривните дейности няма да се усещат от населението, твърдят от "Трейс рисорсиз"

11:16 | 15.01.15 г.

Планираният от компанията "Трейс рисорсиз" добив на злато край Брезник ще се осъществява непосредствено до населеното място. По проект концесионнната площ на златното находище отстои на 1200 м по права линия до центъра на града, съобщи БТА като се позова на писмо на инвеститора до Общинския съвет.

Най-близо до мястото, където ще се извършва подземен добив, е квартал "Варош" - 870 метра. Производствената зона - обогатителна фабрика и хвостохранилище, ще са на 2200 метра по права линия от центъра на града.

В писмото компанията уверява, че взривните дейности няма да се усещат от населението и няма да има негативен ефект върху сградите, въздуха и природната среда, твърди компанията.

Инвеститорът планира да развие и да приключи проекта за срок от 18 до 30 години, в зависимост от запасите. Активната експлоатация на находището „Милин камък“ ще бъде в период от 11 до 23 години. Очаква се в минния комплекс да работят около 400 души.

В края на миналата година Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд - Перник, с което е отхвърлена жалбата срещу добиването на златосъдържащи руди от находището "Милин камък" край Брезник. Очаква се концесионният договор да бъде подписан в началото на тази година.

„Трейс Рисорсиз“ е 100% собственост на предприятието за открит добив и обогатяване на медни руди - „Асарел-Медет” - Панагюрище. Прогнозните средства за реализацията на проекта са над 120 млн. лв.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
fallback