fallback

Нови 103 обекта в София ще са под видеонаблюдение

Регистрираната престъпност намалява с 40% в районите с камери, каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков

15:05 | 22.01.15 г.

Системата за видеонаблюдение на Столичната община тази година ще се разшири и ще обхване нови 103 обекта, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Днес тя и министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подписаха Споразумение за общи действия за поддръжка, интеграция и развитие на системите за видеонаблюдение на територията на София, предаде БТА.

Министър Вучков посочи, че регистрираната престъпност намалява с 30 - 40 на сто в районите с камери. Системата за видеонаблюдение, собственост на СДВР, се експлоатира от 2006 г., когато е изграден Центърът за видеонаблюдение в столичната полиция, припомни министърът. През 2008 г. се разширява полицейската система за наблюдение като са обхванати 18 нови обекта. В резултат на подписаното днес споразумение ще стане възможно в рамките на няколко месеца всички функционалности на полицейската система за наблюдение на София да бъдат напълно възстановени, каза министър Вучков.

Фандъкова посочи, че с подписаното споразумение се увеличават усилията за поддържане на системата за видеонаблюдение. МВР и общината си предоставят взаимно правото за ползване на всяка от двете съществуващи системи спрямо задачите и правомощията на всяка институция.

В системата за видеонаблюдение на Столична община са включени 240 училища и детски градини, 19 дома за социални услуги, камери има в 21 от най-посещаваните паркове и обществени места, или общо над 390 обекта.

Според кмета е важно изграждането на видеонаблюдение в подлезите. От няколко дни е изграден и действа изнесен център на бул. "България", който има задача да наблюдава подлезите на булеварда, чийто ремонт ще продължи през пролетта.

Предстои през тази година да се въведе видеонаблюдение в още училища, детски градини, както и в парка на Военната академия. Ще се разшири наблюдението в Борисовата градина, по подлезите на бул. "Цариградско шосе", по бул. "Пенчо Славейков". През 2015 г. ще бъдат изградени локални системи за видеонаблюдение в районите "Банкя" и "Студентски", които ще се наблюдават от полицейски звена, каза Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:59 | 13.09.22 г.
fallback