IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подменят всички пътни знаци със светлоотразяващи до 2016 г.

Промени в Правилника на Закона за движение по пътищата предвиждат още въвеждането на три нови пътни знака и сигнална уредба на светофарите

13:06 | 04.02.15 г.
Подменят всички пътни знаци със светлоотразяващи до 2016 г.

До 1 май 2016 година всички пътни знаци ще бъдат подменени със светлоотразяващи, а в участъци с висока концентрация на катастрофи може да има и допълнителен контур или жълтозелена основа с флуорисцентен светлоотразителен контур.

Това реши кабинетът с приемането на промени в Правилника на Закона за движението по пътищата. С измененията се отразяват европейските стандарти за пътна маркировка и сигнализация, посочват от правителствената пресслужба.

Освен новите знаци промени се правят и за светофарните уредби. Задължително изискване ще е зелената светлина, която разрешава преминаването през платното на пешеходците, да бъде съпроводена и от звуков сигнал, което е улеснение за незрящите. Светофарите по натоварените кръстовища пък трябва да имат устройство за отчитане на времетраенето на зеления и червения сигнал.

Промените предвиждат въвеждането на три нови пътни знака – Д7а, Д8а и Е24. Първите два ще обозначават началото и края на скоростен пътен участък, а Е24 ще сигнализира, че движението в участъка се контролира от стационарни или нестационарни автоматизирани технически средства.

По отношение на пътната маркировка новият Правилник ще позволи използването на оранжев цвят за временна организация на движението, както и възможността да бъдат използвани и други материали, освен боя за маркиране.

Линията за очертаване на края на пътното платно вече трябва да бъде непрекъсната с цел осигуряване на по-безопасни условия на движение при намалена видимост.

Предвиден е отлагателен срок от 3 месеца за влизане на постановлението в сила, поради необходимостта от разработване на нови въпроси за изпитни тестове и промени в учебната документация, по която се извършва обучението на кандидатите за придобиване на шофьорски книжки, допълват още от МС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още