IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти открили отклонения в електромери на абонати с две сметки за ток

Теменужка Петкова иска ДКЕВР да санкционира Енерго Про

15:30 | 06.02.15 г.
Експерти открили отклонения в електромери на абонати с две сметки за ток

Министерството на енергетиката ще уведоми ДКЕВР за направената от негови експерти проверка на Енерго Про, а ресорният министър Теменужка Петкова призна, че се надява регулаторът да наложи санкции на дружеството. Повод за проверката станаха двете сметки за ток, които получиха около 6% от абонатите на Енерго Про с една дата за плащане. 

Оказа се обаче, че клиентите на дружеството не получават хартиена фактура, а могат да се информират за задълженията си само чрез интернет, но само за последния отчетен период, без да имат възможност да сравнят с предходния.

„Абонатите на Енерго Про получават информация колко дължат, едва когато отидат да платят на каса и това е така заради общите условия, които са одобрени от ДКЕВР, че абонатите на дружеството биха могли да получат фактура на хартиен носител само ако изрично го поискат, а иначе биха могли да се информират по телефона и на сайта на дружеството. Това, което може да се ползва като информация от сайта на дружеството, е само за последен отчетен период и не може да се върне назад“, обясни Петкова.

Според нея това нарушава евродиректива.

Проверката е установила още, че при някои от абонатите с двете фактури има отклонение с половин час на часовниците на електромерите, които отмерват дневна и нощна тарифа. Има и един случай в Шумен, където разликата е била четири часа, обясни министърът. Тя увери, че предстоят проверки и в останалите ЕРП-та.

Относно аварията в подстанция в Монтанско, която остави хиляди без ток, Петкова коментира, че това е инцидент и не е показателно за състоянието на системата.

„Не бих казала, че е симптоматично за състоянието на мрежата, случват се такива инциденти. Ще видим каква е причината“, заяви тя.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още