IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Докладите на МВР за подслушване на протестиращи са притеснителни

Нямало да има подробности заради класифицирана информация

16:43 | 09.02.15 г.
Борисов: Докладите на МВР за подслушване на протестиращи са притеснителни

Докладите на МВР за операцията по подслушване на протестиращи срещу кабинета „Орешарски” са далеч по-притеснителни от предварително изнесените данни в публичното пространство, смята премиерът Бойко Борисов. 

За разработката "Червеи", в рамките на която вероятно са били подслушвани активисти от протестите срещу кабинета "Орешарски", съобщи през миналата седмица председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов. Според него в продължение на 300 дни са били подслушвани хора от протестите.  По думите на Атанасов срещу участниците в протеста ДАНСwithme е хвърлен ресурс за широкомащабна операция, в която са били включени МВР, ДАНС и ДАТО.

След като от последните дни в медиите се коментира усилено кой и как е бил подслушван, министър-председателят се е срещнал с главния прокурор Сотир Цацаров и с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков във връзка с получени доклади по операцията, съобщи правителствената пресслужба.

Вучков е информирал премиера за констатирани редица нарушения на Закона за специалните разузнавателни средства (СРС). Те са описани в доклад на Бюрото за контрол над СРС след разпоредена от министъра проверка в дирекция „Сигурност” на МВР по операция „Червеи”.

Премиерът бил удовлетворен от работата на вътрешния министър, но заради класифицираната информация в документа детайли от него не могат да бъдат оповестявани, уточняват от МС.

Преди дни вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че в дирекция „Сигурност” са създадени условия за заобикаляне на Закона за СРС. В резултат във въпросната дирекция започнали да текат дисциплинарни производства за много нарушения, включително и за използване на СРС.

Главният прокурор Сотир Цацаров също се ангажира с темата като заяви, че разработката „Червеите" е тема на прокуратурата, далеч преди тя да занимае депутатите и министрите. „Разследването започна, когато сме констатирали нарушения на закона", каза Цацаров. Той отказа подробности по темата и обеща да обяви резултати, когато ги има.

Още новини от страната четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още