IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК няма да сключва договори с кардиологии, извършващи ненужни изследвания

Промяната ще бъде записана в Закона за здравното осигуряване, заяви здравният министър

16:19 | 16.02.15 г.
НЗОК няма да сключва договори с кардиологии, извършващи ненужни изследвания

От догодина Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да сключва договори с кардиологични клиники, за които бъде доказано, че правят изследвания, без те да са необходими, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов на дискусия в Народното събрание на тема: „Възможности за по-ефективно лечение на сърдечносъдовите заболявания”, съобщи БНР.

Проверката за нарушения ще се прави съвместно от Здравната каса, от Министерството на здравеопазването и от Българския лекарски съюз. 

Промяната ще бъде записана в Закона за здравното осигуряване и според министъра ще помогне да се следи по-добре как се изразходват обществените средства.

През есента на миналата година кардиолози и кардиохирурзи обявиха, че болници са извършвали ненужни кардиологични интервенции главно чрез излишно поставяне на стентове, което източва здравния фонд. Лекарите поискаха в бъдеще да се създаде експертно-етична комисия, която да бъде нормативно уредена и да има правомощията да проверява, контролира и санкционира подобни нарушения.

Тогава управителят на НЗОК Румяна Тодорова посочи, че за последната година НЗОК е изплатила излишно 6 млн. лева за кардиооперации.

Според Нигяр Джафер, депутат от ДПС от 42-то Народно събрание, която също участва в днешния дебат, 65% от българите умират от сърдечно съдови заболявания и затова държавата трябва да има политика за това, допълва агенция „Фокус“.

По думите й има много хора в страната, които се лекуват със стари рецепти заради отдалечеността на районите, в които живеят. Тя допълни, че има две основни и липсващи звена в лечението на сърдечно-съдовите заболявания - профилактика и ранна диагностика и базовата терапия.

„Трябва да се направят усилия, за да може българският пациент да не умира от тази група социално значими заболявания. Иска ми се да има нов подход“, посочи Нигяр Джафер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още